Kupovina kolica je ozbiljan zadatak, kojeg treba dobro isplanirati. Jer, sigurno želite da vožnja i šetnje budu ugodne i vama i detetu, da uvek budu radostan događaj za oboje.

Funkcionalnost

Pre svega, kolica treba da odgovaraju vašim potrebama i stilu života. Sve uzmite u obzir, a naročito ukoliko volite duže šetnje (bilo da je u pitanju park, šuma ili izletište) i rekreaciju.

Težina

Zavisno od modela, kolica mogu da budu teža ili lakša. Teža kolica su uglavnom stabilnija, ali mogu da budu suviše teška, dok su lagana kolica ugodna za vožnju, ali manje stabilna. Obavezno ih isprobajte prilikom kupovine (najpre ih opteretite, a onda ih gurajte).

Točkovi

Četiri ili tri točka? Obično su kolica sa tri točka namenjena „sportskim“ tipovima roditelja. Njihovi točkovi su veći a gume šire, pa su tako kolica stabilnija. No, od veličine točkova zavisi hoće li sklopljena kolica da stanu u prtljažnik automobila. Zato pre kupovine proverite dimenzije prtljažnika!

Sklapanje

Može se reći da je to značajan kriterijum pri odabiru kolica. Važno je da možete brzo i lako da ih sklopite jednom rukom, dok u drugoj držite dete. Takođe je neophodno da mehanizam za sklapanje bude pouzdan, kako se kolica ne bi sklopila sama. I, naravno, važno je da mogu da stanu u vaš gepek.

Korpa za dete

Ako želite da jednim kolicima „pokrijete“ više godina vožnje, obratite pažnju na to da imaju više položaja. Bebe se do trećeg meseca voze samo u ležećem položaju, dok nakon tog perioda mogu da se polako podižu u polusedeći položaj. U sedećem položaju se voze tek kada u potpunosti nauče da sede.

U tom smislu, možete da birate između kolica koja imaju polegnuti položaj, sa mogućnošću podizanja, kao i kolica sa sistemom 3 u 1 (sastoje se od kolica, auto sedišta-nosiljke i korpe). Neka kolica nude okretanje korpe prema onom ko gura kolica, ili prema smeru vožnje. Manjem detetu će odgovarati da vidi vas, a starijem da gleda napred.

Kočnica

Sigurnosna kočnica na najmanje dva točka je obavezna, jer kolica tako mogu da se fiksiraju i budu sigurna i na nizbrdici. Pripazite na to da  kočnica bude "čvrsta", ali i da je sa lakoćom koristite.

Ručke

Mogu da se povise ili spuste prema visini "vozača" kolica. Neki modeli nude okretanje ručki pri sklapanju, kao i nameštanje (podešavanje) nagiba.

Amortizacija točkova

Obratite pažnju na dobru amortizaciju točkova, posebno ako znate da ćete se kretati neravnim terenom. Isprobajte u trgovini skretanje kolicima, a postavite i neku manju prepreku - da biste videli kako se kolica ponašaju pri prelasku preko nje.

Sigurnosni pojas

Kolica moraju da imaju pojaseve za vezivanje, kako dete ne bi ispalo. Postoji mogućnost vezivanja na tri tačke ili, čak, na pet tačaka (preko oba ramena, struka, i između nogu).

Čvrstoća i kvalitet

Svi delovi kolica moraju da budu učvršćeni. Nikako ne bi smeli da se otkopčavaju, odlepljuju, ili lako rastavljaju - kako dete ne bi moglo da ih dohvati i stavi u usta.

Tekst priredila Ivona Šatrak