Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blizanačka trudnoća

U ovoj čarobnoj avanturi, radost i trud biće udvostručeni. Saznajte šta vas očekuje...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svako novo životno iskustvo nosi niz pitanja i briga koje buduća mama mora da iskusi. "Biće tu mnogo posla", prvo je što nam prođe kroz glavu, "ali i mnogo radosti!".

Specifičnosti blizanačke trudnoće

■  Neki klasični simptomi trudnoće: mučnina, pospanost, veći apetit i nagon za mokrenjem, gorušica, napetost u dojkama - mogu da budu pojačani.
■  Materica trudnice koja nosi blizance je mnogo veća od materice trudnice koja nosi jedno dete. Ona počinje da raste i vrši pritisak na bešiku - zato je mokrenje učestalo. Ovaj nagon će ostati do kraja trudnoće.

Samo tri do pet od 1.000 trudnoća su jednojajčane

■ Pošto se materica i ligamenti rastežu, buduće mame mogu da osete kontrakcije između kuka i pupka. U pitanju su lažne kontrakcije, koje intenzitetom podsećaju na menstrualni bol. Neprijatan osećaj prolazi u roku od nekoliko minuta.
■  Normalno je da sve trudnice, pa i one koje nose dve ili više beba, povremeno osećaju umor i iscrpljenost. Telo se trudi da proizvede dovoljno hrane i prostora za bebu - zato mu pružite sve što je potrebno: dovoljno sna i zdrave hrane, kao i svu pažnju koju "dom" dve bebe zaslužuje.

Optimalna težina

Potrebno je da obratite pažnju na održavanje telesne težine.

Savet+Odaberite laganu, uravnoteženu ishranu. Tokom trudnoće je uvek dobro ograničiti unos soli, pa tako i kada se očekuju blizanci. Trudite se da birate namirnice koje će vašem telu obezbediti dovoljno hranljivih materija. Ukoliko ginekolog smatra potrebnim, prepisaće dopunsko uzimanje kalcijuma i gvožđa

U blizanačkoj trudnoći, težina se značajno povećava tokom prvih meseci, pa je treba držati pod kontrolom. Optimalan dobitak na težini je 15 kilograma. Ovu trudnoću ne prati povećana opasnost od razvoja gestacijskog dijabetesa, ali on može da se razvije kao i kod jednoplodne trudnoće.

Psihofizička priprema

Zbog činjenice da će porođaj verovatno biti prevremen, dobro je početi ranije sa psihofizičkim pripremama. Osim saznanja da ćete obradovati svet sa dve (ili više beba), i pojačane pažnje koja se savetuje u periodu trudnoće, ne postoji ništa što bi vašu trudnoću razlikovalo od drugih.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica