Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesto gde su mama i beba centar sveta

Sigurno ste do sada više puta čuli za bejbi frendli program. Ali, da li znate kako bi on trebalo da izgleda?

Najkraće objašnjenje je da, taj precizno definisan sistem uslova koje jedno porodilište treba da ispunjava, stavlja mamu, njenu novorođenu bebu i njihove potrebe u centar zbivanja.

Buduće mame u Srbiji uglavnom slušaju „strašne“ priče iz porodilišta o programu bejbi frendli - kako su ostavljene same sebi, nedavno porođene, pod udarom hormona, nemoćne i da ustanu, a kamoli da brinu o sićušnom, tek rođenom biću. Bejbi frendli bolnička inicijativa (BFHI) je kod nas uvedena 1995. godine. Ali, posle nedavne kontrole, koju su na poziv UNICEF-a i Ministarstva zdravlja uradile nezavisne istražiteljke, može se reći da taj sistem u Srbiji trenutno ne funkcioniše, i nijedno porodilište ne bi trebalo da se zove: Bolnica - prijatelj beba (bejbi frendli).

Svet i mi

A kako bi bejbi frendli trebalo da izgleda? U najkraćem, taj precizno definisan sistem uslova koje jedno porodilište treba da ispunjava - stavlja mamu, njenu novorođenu bebu i njihove potrebe u centar zbivanja. Ključne preporuke za promociju i podsticanje dojenja, zbog kojih je BFHI 1991. godine i uveden u bolnice širom sveta, sadržane su u programu „10 koraka do uspešnog dojenja“. Oko 19.000 bolnica u 125 zemalja sveta podržava ovaj program, jer nas vraća tamo gde bi trebalo da budemo: prirodnoj ishrani beba, kao i svim zdravstvenim i emotivnim koristima - i za roditelje, i za dete koje na takav način započne život.

Posle skoro 15 godina kako-takvog uspostavljanja licenci porodilišta za bejbi frendli, sada nas čeka posao „dizanja iz pepela“ ovog programa. Zašto? Da bi majke i bebe zadovoljnije izlazile iz porodilišta, a medicinsko osoblje bilo svesnije dobrog posla koji je obavilo. Priznajmo, čeka nas veliki posao, pre svega menjanje svesti osoblja, ali i majki. Bićemo svi na dobitku ako pravilno shvatimo bejbi frendli.

Druga šansa

U septembru 2009. godine, Ministarstvo zdravlja je formiralo Radnu grupu, sačinjenu od zdravstvenih stručnjaka, predstavnika UNICEF-a (koji je inicijator i koordinator BFHI) i predstavnika nevladinih organizacija u Srbiji, čiji je zadatak da stvori uslove i pruži predloge kako da se ovaj program (iz drugog pokušaja) uvede u naša porodilišta.

Program bejbi frendli svuda u svetu predstavlja meru visokog standarda i kvaliteta koji porodilište pruža. Ali, žena koju uskoro čeka porođaj, nema strpljenja da čeka da se bejbi frendli licence ponovo dobiju.

ŠTA DOBIJAMO BEJBI FRENDLI PROGRAMOM?

Mame i bebe

- konstantnu i ujednačenu brigu, sa usaglašenim savetima

- rano povezivanje mame i bebe: naime, kontakt „koža na kožu“, odmah posle rođenja bebe, ima brojne zdravstvene i emotivne prednosti

- doslednu pomoć oko dojenja, uz obučeno osoblje

- rani početak dojenja, koji smanjuje rizik od problema sa laktacijom i podstiče bebine instinkte i reflekse

- majčino mleko i dojenje je cenjeno, a podstiče se i vera majke u sebe i sposobnost da hrani svoju bebu

Medicinsko osoblje

- povećano znanje o dojenju i unapređenje veštine

- redovnu edukaciju

- povećanu kompetentnost

- osećaj zadovoljstva učešćem u programu koji pomaže ženama i njihovim bebama

Porodica

- bolju povezanost mame i bebe

- bolje zdravlje i razvoj odojčeta

- bolje zdravlje majke

- uštedu troškova (mleko je besplatno), odnosno dugoročnu uštedu kroz bolje zdravlje deteta

Pitajte, tražite, zahtevajte

Zato vam Udruženje RODITELJ preporučuje: Pitajte, tražite, zahtevajte! Možda se iznenadite kada vidite da lepa reč može mnogo, i da je sve više zdravstvenih radnika koji primenjuju savremene norme u porodilištima. Možete da tražite da vaš porođaj bude u prijatnom okruženju, uz prisustvo drage osobe (koja će vam olakšati „posao“), da porođaj obavite u položaju koji vam najviše odgovara, da tražite odmah po porođaju kontakt „koža na kožu“ sa bebom i prvi podoj. Pitajte sestre kako se pravilno postavlja beba na grudi, kako da se izmlazate, zamolite da vam bebu ne dohranjuju ako za tim nema potrebe (a najčešće nema).

Možda vam, drage trudnice, ovo sve deluje strano i daleko. Verovatno onima koje ne budu imale porođaj kakav žele, ostaje samo da žale što im želje nisu ispunjene, kao i da se žale nadležnima.

Udruženje RODITELJ će svojim aktivnostima nastaviti da se bori za uvođenje bejbi frendli programa u naša porodilišta, i to najbolju praksu - koju preporučuju Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF, kao i pružanje pojedinačne podrške svakoj majci da sa bebom počne život na najlepši mogući način - dojenjem.

Angelina Radulović, Udruženje RODITELJ

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica