Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da se pripremite za uspešno dojenje

Trudite se da u trudnoći što više saznate o dojenju, kako biste bili spremniji kada prvi put stavite svoju bebu na grudi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sada, dok ste trudni, možda i ne razmišljate o dojenju. Čini vam se da do prvog podoja ima još mnogo vremena i da će sve biti spontano kao na filmu. Ali, iskustva pokazuju da pojedine žene imaju problema kada je ova tema u pitanju.

Beba koja uživa u majčinom zagrljaju dok sisa, idealna je slika kada se pomene dojenje. Ali, za mnoge mame, čak i za one koje uspešno doje, početak nije bio ni blizu bajke - više je ličio na hod po mukama. Nažalost, mnoge mame se susretnu sa problemima na samom početku dojenja, pa brzo odustanu.

Za dobar početak

Drage trudnice, u našim bolnicama nije svuda zaživela praksa da se beba stavi majci na grudi odmah ili najkasnije nekoliko sati po rođenju. Međutim, to uvećava šanse za dobar početak, jer beba odmah «vežba» dojenje i dobija kolostrum, najvažnije prvo mleko. Ako babice to same ne učine, slobodno tražite da vam bebu stave na grudi. Budite "dosadni", stalno zahtevajte pomoć, objašnjenje - to im je posao.

Prvih dana se luči kolostrum, mala količina žutog, hranljivog mleka. A «pravo» mleko krene obično trećeg-četvrtog dana. Najveći neprijatelj proizvodnje mleka je stres. Majke često zbog brige i napetosti blokiraju otpuštanje mleka (takozvani let daun efekat - let down), pa izgleda da u dojkama nema ničeg. Ali, važno je da znate: MLEKO NE NESTAJE PREKO NOĆI!

Kako podstaći "fabriku" mleka?

Dojite bebu što češće! Uobročavanje ostavite za mesece kad joj mleko ne bude jedina hrana. Mamino mleko je lako svarljivo i beba brzo ogladni. A što više sisa, više će mleka da se stvara. U porodilištu zahtevajte da se beba ne dohranjuje, naročito pred podoj. Jer, ako pokušavate da nahranite situ bebu, izgubićete ono što je najvažnije za dojenje - samopouzdanje.

Bebi frendli program je prava stvar, iako će mnoge mame imati potrebu da se posle napornog porođaja odmore. Ukoliko beba nije sa vama, donosiće vam je na tri sata, najčešće kad nije gladna, pa tako umanjujete šanse za dobar početak dojenja (to, naravno, ne znači da nećete dojiti).

Dajte sebi vremena. Ako mleko neće da krene odmah, nemojte da paničite, jer ćete time da blokirate otpuštanje mleka. Ovo se naročito odnosi na mame sa pospanijim bebama, koje imaju fiziološku žuticu, ili ako je porođaj dugo trajao, ili su se majke porodile carskim rezom.

Pred podoj popite čašu toplog napitka, opustite se i udobno smestite. To može da bude veoma važno. Jer, ako sednete «nakrivo» zbog epiziotomije, teško da će mleko krenuti, pošto ste napeti i nervozni.

Isprobajte više položaja i tehnika dojenja, pa vidite koja najviše odgovara vama i bebi.

Od otpuštanja mleka u velikoj meri zavisi uspešnost dojenja. Mame kojima mleko slabije kreće, treba da se opuste ili zamišljaju kako im mleko teče iz grudi. Mogu da traže sprej koji sadrži oksitocin, sastojak koji luči mozak dok žena doji i izaziva otpuštanje mleka.

Pre, posle i između podoja možete da masirate grudi. To je veoma blagotvorno, razbija čvoriće u mlečnim kanalima, sprečava mastitis, pomaže otpuštanje mleka i čini da beba dobije i masnije mleko. Tražite od babice ili patronažne sestre da vam pokaže kako da masirate grudi.

Ukoliko dobijete visoku temperaturu i osetite čvoriće u dojci, možda je to početak mastitisa. Obavezno se javite lekaru, jer zapušten mastitis može da dovede do gnojnog apscesa u dojci. A onda je, osim problema sa dojenjem, čak i mogućeg prestanka dojenja, često neophodna i hirurška intervencija.

Na sledećoj strani pročitajte savete za uspešno dojenje, kao i šta da radite ukoliko mleko ne krene.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica