Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li kvalitetno spavate?

Trudnoća je stanje koje donosi mnoge promene u život žene, pa je i uobičajeni ritam spavanja uglavnom poremećen.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Tokom čitavog života, spavanje je za čoveka izuzetno važna funkcija. U proseku, spavamo šest do osam sati, dok je nekim ljudima neophodno čak deset sati kako bi se odmorili i nastavili sa dnevnim obavezama .

Zanimljivo je da ljudi u poznim godinama "kraće" spavaju. To je, verovatno, posledica smanjenih aktivnosti u odnosu na period života kada su bili zaposleni i kada im je bilo potrebno više sati da obnove potrošenu energiju. Ipak, ono što je zajedničko za sve, bez obzira na dužinu spavanja je kako su spavali, jer samo kvalitetan san bez buđenja omogućava uspešno obavljanje aktivnosti tokom dana.

Izaberite odgovarajući dušek

Trudnoća je stanje koje donosi mnoge promene u život žene, pa je i uobičajeni ritam spavanja uglavnom poremećen. Na kvalitet sna svakako utiče i to kakav je krevet, pre svega dušek na kome se spava. Dušek ne bi trebalo da bude previše tvrd, jer u tom slučaju ne biste mogli da se opustite. Ali, nije dobro ni da bude mekan, pošto bi tada telo uleglo, što bi uzrokovalo da se kičmeni stub "iskrivi". Zbog nemogućnosti da se  opustite, ujutru biste se budili umorniji nego što ste legli. Ako se uzme u obzir da trećinu dana provedemo u snu, odnosno da smo trećinu života u krevetu, nije beznačajno u kakvim uslovima se to odvija.

Sa već postojećim dušekom ne može ništa da se uradi, osim eventualnog okretanja - ako je deo koji je najviše opterećen ulegao. Ali, ako ste se odlučili za kupovinu novog dušeka, poželjno je da obiđete više prodavnica. Inače, dušeci sa metalnim oprugama nemaju dug vek trajanja, nisu mnogo udobni i veoma brzo «popuštaju» na onom delu gde najviše ležite. Sada se čak zna i da postoji štetno, negativno zračenje metalnih delova - koje je malog intenziteta, ali kome ste izloženi u dužem vremenskom periodu. Svakako, prednost treba dati novim materijalima koji su zdraviji i dugotrajniji.

Važan je i jastuk

Koliko su mišići vrata i leđa napeti, često postajemo svesni tek kada se probudimo sa osećajem kao da nismo spavali, ili ukočenog vrata i sa bolovima. Tome uveliko doprinosi  jastuk - kako njegov oblik, tako i debljina i materijal kojim je ispunjen. Ako tome dodate i ograničenja što se tiče položaja koji možete da zauzmete tokom spavanja, posebno u poodmakloj trudnoći, shvatićete koliko je zahteva koji bi trebalo da budu ispunjeni da biste se probudili naspavani i odmorni. Jastuk, pre svega, ima ulogu da u potpunosti opusti mišiće vrata i leđa. Kako tokom noći menjamo položaj, odnosno spavamo na leđima i boku, bilo bi dobro da jastuk u određenoj meri bude prilagodljiv. Posebno je važno da njegova visina odgovara širini naših ramena - zbog položaja na boku, da bi vrat i glava bili u produžetku kičmenog stuba. Nepravilan položaj glave i vrata tokom noći može narednog dana da bude uzrok glavobolje.

Kako da izaberete jastuk koji će vam najviše odgovarati? Isprobajte nekoliko različitih oblika i veličina - u ležećem položaju na leđima i na boku. Verovatno će vam odgovarati onaj jastuk koji ne izaziva napetost u mišićima kada ležite na boku i onaj koji popunjava vratnu lordozu (fiziološku krivinu) u položaju na leđima.

Najbolji položaj za ugodan san

Da bi trudnica mirno provela noć, pored udobnog kreveta i jastuka je neophodno da pronađe i adekvatan položaj za spavanje. U drugoj polovini trudnoće, sa porastom stomaka, sve je teže spavanje na uobičajen način, a javlja se i strah da se bebi nešto ne dogodi tokom noći. Međutim, beba je zaštićena plodovom vodom, pa nema razloga za brigu. Uostalom, u poodmakloj trudnoći je nemoguće spavati na stomaku.

Spavanje na boku, sa opruženim ili savijenim nogama je najzgodnije, zato što u tom položaju nema pritiska na velike krvne sudove. To omogućava  normalnu cirkulaciju tokom noći, pa je beba dobro snabdevena kiseonikom i hranljivim materijama. Poželjno je ležanje na levoj strani tela - zbog položaja bebe koji ona zauzima u odnosu na unutrašnje organe, ali nije neophodno. Beba neće biti ugrožena ukoliko buduća mama leži na drugoj strani. Mali jastuk, postavljen između kolena, obezbediće veću udobnost tokom spavanja.

Naše preporuke za lagodan san se baziraju na iskustvu velikog broja trudnica, ali je izbor položaja u kojem ćete da spavate isključivo na vama. Najbolje je da sami pronađete položaj koji će vam omogućiti dobar san.  Naime, nekim ženama tokom trudnoće odgovara da spavaju bez jastuka, dok druge ne mogu da zamisle krevet bez velikog jastuka - nekad toliko velikog da spavaju skoro u sedećem položaju. A ima i slučajeva da  trudnicama odgovara da spavaju na tankom dušeku, i to na podu!?

Ma koliko čudno delovao položaj koji zauzimate tokom spavanja, najvažnije je da tokom noći dobro spavate. A to je dobro i za bebu.

Specijalni materijali za jastuke

Jastuci od sunđera i perja ne propuštaju vazduh, što uzrokuje pojačano znojenje, naročito tokom leta. Punjenje prirodnim i specijalnim  antialergijskim materijalima omogućava normalan protok vazduha i ne dovodi do pojačanog zagrevanja i znojenja. Samim tim nema ni uslova za razvoj grinja, koje su među najčešćim uzročnicima alergija.

Snežana Milanović, visoki strukovni terapeut

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica