Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregledi u trudnoći: Pupčanik - bebina prva igračka

Od samog začeća, pa sve do porođaja, udoban mamin stomak je idealan smeštaj za bebu: pravi hotel sa deset zvezdica! Pun komfor podrazumeva zaštitu od štetnih faktora okoline, što je uloga posteljice, ali i najbolju ishranu i dovoljno ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pupčanik ili pupčana vrpca (arteria umbilicalis) je veza između majke i bebe i sastoji se iz vene i dve arterije. Preko vene pupčanika plod dobija novu majčinu krv, bogatu kiseonikom i hranljivim materijama. A zatim je, iskorišćenu, arterijama vraća u posteljicu. Prosečna dužina pupčanika iznosi od 55-60 centimetara, što je dovoljno za bebine slobodne pokrete u maminom stomaku. Ova veza sa posteljicom (pupčanik) može da bude dugačka i do tri metra. Pupčanik je izuvijan u takozvane helikse, liči na upredeni kanap, za koji se bebica ponekad hvata ručicama i ljuljuška, i pokriven je gelom (Wharton's jelly).

Pupčanik sa jednom arterijom

Događa se da pupčanik ima samo jednu arteriju (SUA SY). To je za lekare važan znak da obrate posebnu pažnju na zdravlje ploda - da ultrazvučnim pregledom kontrolišu njegovo srce, bubrege, creva... i provere bilo kakav znak koji bi mogao da upućuje na hromozomske anomalije. Uočeno je da se pupčanik sa jednom arterijom češće javlja kod žena bele rase, kod trudnica koje imaju dijabetes i kod blizanačke trudnoće.

Lažni i pravi čvorovi

Pri ultrazvučnom pregledu, na pupčaniku mogu da se vide lažni čvorovi (bezazleno stanje koje deluje kao čvor, a u stvari je samo presavijen pupčanik), ali i Vasa previa - stanje kada fetalni krvni sudovi prednjače u odnosu na plod, što se dijagnostikuje ultrazvučnim (Doppler) pregledom. Međutim, zahvaljujući savremenim ultrazvučnim aparatima i znanju lekara, dijagnostikom određenih stanja se smanjuje broj eventualnih komplikacija.

Pored lažnog, na pupčaniku može da se javi i pravi čvor. Javlja se u jedan odsto slučajeva, i to češće kod dužeg pupčanika, kod višerotki, kao i kod starijih trudnica. Češće se javlja u ranim nedeljama trudnoće, kada ima više amnionske tečnosti (plodove vode). Pravi čvor se jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom.

Pupčanik oko bebinog vrata

Takođe se događa da se pupčanik nađe i oko bebinog vrata. Naziv za ovakvo stanje je Nuchal cord - bilo da se radi o jednoj omči, ili više puta obmotanom pupčaniku. Jednom obmotana pupčana arterija se javlja u 20 odsto trudnoća. Retko je fatalna po plod i nije razlog ni za kakvu intervenciju. Dijagnostikuje se ultrazvučnim pregledom.

Hematomi, ciste pupčanika, variksi ili proširenja vena, hemangiomi, teratomi... su stanja kod pupčanika koja se dijagnostikuju Doppler pregledom.

Značaj redovnih kontrola

Merenjem protoka krvi kroz arteriju pupčanika - Color Doppler pregledom, posle 25. nedelje trudnoće, dijagnostikuje se vitalnost bebe. U tom periodu, pored merenja protoka krvi kroz pupčanik, sagledava se kompletna anatomija bebe: na 3D - kako beba izgleda spolja, da bi se isključile vidljive anomalije lica (rascepi) i ekstremiteta, kao i detaljna anatomija svih unutrašnjih organa. Poseban deo kontrole bebinog zdravlja je detaljan pregled srca (fetalna ehokardiografija), zatim Doppler materičnih arterija i količina plodove vode. Tek kada se sve to obavi, trudnica može na monitoru opušteno da posmatra šta radi i na koga liči njena bebica.

Tekst realizovan u saradnji sa dr Anom Miholjčić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica