Da li vam se porođaj bliži za dan ili dva? Evo po čemu ćete moći da prepoznate

Ako tražite naznake da ćete se poroditi u narednih dan ili dva, imajte na umu da, pošto je svaka trudnoća drugačija, znaci približavanja porođaja zapravo nisu utvrđeni. Ovo su uobičajeni rani simptomi.

Shutterstock

Sve buduće mame sa nestrpljenjem čekaju porođaj i kako se trenutak bliži, tako sve više osluškuju svoje telo, ne bi li mogle da predvide najsrećniji događaj. Ovo su neka ponašanja i simptomi koji najčešće prethode porođaju.

Gnežđenje

Kada se porođaj približi, možda ćete osećati da ste puni energije i fokusirani na spremanje svog doma za novu bebu.

Beba je niže

Možda ćete osetiti da bebu nosite niže u stomaku nego ranije. Okrenuta je nadole i glavica se kreće ka porođajnom kanalu u pripremi za dolazak na svet.

Slabo krvarenje

Grlić materice se širi kako bi napravio prostor za porođaj. Kako zidovi grlića počnu da se stanjuju, sluzni čep koji blokira prolaz će se osloboditi i isprazniti. Krvarenje u trudnoći nije sasvim neuobičajeno. Ponekad ćete videti blede tragove krvi na vešu.

Kako znate razliku između sluznog čepa i ozbiljnog krvarenja? Vaš sluzni čep, je iscedak ružičaste nijanse. Više je želatinozan od tipičnog vaginalnog iscedka.

„Kada izbacite sluzni čep, to ne mora da znači da ćete da se porodite ubrzo“, rekla je Đina Demas, supervizor za negu pacijenata.

„Može da potraje i nekoliko sati ili čak par dana. Uopšte ne mora biti povezano sa skorim porođajem. Dakle, kada se javite lekaru, obavestite ga da ste izbacili sluzni čep."

Da li je mučnina znak porođaja?

Mučnina može biti znak približavanja porođaja. Ali uzrokovanana je i sa mnogo drugih stvari, što je samu po sebi čini lošim znakom porođaja. Takođe je česta dijareja pre porođaja. Vaše telo oslobađa jedinjenja koja se nazivaju prostaglandini da bi pomogli da započne porođaj, a oni mogu da utiču i na meku stolicu.

Kada ići u bolnicu

Vaš poslednji pregled grlića materice je možda pokazao znake da se vaše telo priprema za porođaj. Počećete da doživljavate redovne kontrakcije kada počne rana faza porođaja. Ali to može biti i satima pre nego što vam zatreba medicinski nadzor.

Za prvorotke, zdravstveni radnici obično žele da odete u bolnicu kada vam kontrakcije budu u razmaku od tri do četiri minuta, u periodu od dva sata. Ako ste se ranije porađali, verovatno će se sve odvijati brže. Zbog toga lekari predlažu da odete u bolnicu kada dođe do kontrakcija svakih pet minuta tokom jednog sata.

Pucanje vodenjaka je još jedan znak da je vaša trudnoća došla u fazu porođaja. Tada je vreme da pozovete svog lekara i odete u bolnicu.

Kako znate da li je vaša vodenjak pukao?

Tečnost će biti vodenastija od uobičajenog iscedka u trudnoći. Može biti bistra, ružičasta, žuta ili braon, u zavisnosti od toga šta se dešava sa bebom u materici. Amnionska tečnost koja se izbaci će biti u značajnoj količini, kao da ste se upiškili.

Kako odrediti vreme kontrakcija

Porođajne kontrakcije se osećaju drugačije i bolnije od Brakston Hiksovih poznatih kao lažne kontrakcije. Brakston Hiks se oseća kao neprijatan grč izolovan u jednom delu stomaka ili leđa.

Prave kontrakcije se javljaju svakih nekoliko minuta, postaju bolnije i u kraćim intervalima. Brakston Hiks kontrakcije se dešavaju neredovno i mogu čak prestati kada promenite položaj.

Ako vaše kontrakcije nisu dovoljno blizu da biste otišli ​​u bolnicu ili imate lažne i bol je neprijatan, možete da pokušate da ih ublažite i  kod kuće. Teniske loptice se mogu koristiti za kotrljanje preko leđa za privremeno olakšanje. Merite svoje kontrakcije tako što ćete zapisati kada počnu. Takođe, obratite pažnju na dužinu i vreme koje prolazi između kraja jedne i početka sledeće.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Trik za izbirljivu decu  TikTok/cassidyandkids