3 SAVETA ZA LAKŠI POROĐAJ: Nikada ne biste pomislile da bi ove stvari mogle da pomognu da beba brže ugleda svet

Saveti koje možete primenjivati u poslednjem tromesečju olakšaće vam porođaj.

Shutterstock Žena na porođaju

Porođaj je mozda i najzahtevniji fizički poduhvat sa kojim ste se susreli, pa se za njega treba pripremiti dobro. To ne podrazumeva samo pakovanje torbe za porodilište i priprema potrebnih nalaza, postoje stvari koje vam možda mogu olakšati sam čin porođaja. Neke zdrave navike koje ćete usvojiti tokom trećeg trimestra mogu vam olakšati i ubrzati porođaj.

Verovatno niste znali, ali ove stvari mogu da vam plakšaju porođaj:

Jedite urme

Istraživanje je pokazalo da đene koje su svakodnevno jele urme tokom trećeg tromesečja nemaju potrebu za indukovanim porođajem i pojačavanjem kontrakcija, za razliku od žena koje ih nisu jele. Kod žena koje su svakodnevno jele urme zabeleženo je i bolje otvaranje.

"Sastav urmi oponaša hormon oksitocin koji uzrokuje kontrakcije", objasnila je nutricionistkinja i dodala da za bolje rezultate treba jesti 6 urmi dnevno.

Više spavajte

Prema istraživanju, žene koje su spavale manje od 6 sati tokom poslednjeg meseca trudnoće, imale su 11 sati duži porođaj i carski rez za 4 pita više od žena koje su spavale sedam i više sati.

"Kako bi vam spavanje bilo što udobnije, koristite jastuke za telo, spavajte uz naslon ili izbacite partnera iz kreveta", savetuju stručnjaci.

Shutterstock  Trudnica spava

Ojačajte noge

Uspravni položaj, odnosno položaj u kom se koristi gravitacija najbrži je i najbezbolniji položaj za porođaj.

"Najvažnije vežbe za porođaj su čučnjevi", objašnjavaju stručnjaci.

Vežbajte čučnjeve tako što ćete loptu za vežbanje postaviti između donjeg dela tela i zida. Zatim ispružite noge što dalje možete, a stopala i kukove lagano okrenite prema spolja. Uradite 3 seta od 15 čučnjeva, s tim da u najnižoj poziciji kolena moraju ostati pod 90 stepeni. To je jako dobra vežba za noge i zadnjicu, što je važno zbog pripreme tela za porođaj.

(Yumama)