Stručnjak za laktaciju Sara Silversten, je objasnila šta je to refleks otpuštanja mleka i dala savete kako da se nosite sa prejakim lučenjem.

Šta je refleks otpuštanja mleka?

Radi s o otpuštanju mleka iz grudi. To je refleks koji se stvara kada su nervi u vašim grudima stimulisani (obično bebinim ustima), signal otpušta oksitocin, hormon koji podstiče ćelije sitnih mišića da se kontrahuju. Oni potom otpuštaju mleko u kanal. Vreme otpuštanja varira od žene do žene, a nekad i od hranjenja do hranjenja, ali je u proseku između nekoliko sekundi i nekoliko minuta.

Refleks otpuštanja osigurava da beba dobije dovoljno mleka. On može biti aktiviran čak i seksualnim kontaktom i psihološkim faktorima. Na primer, kada ste duže vreme dojili, možete primetiti da bebin plač izaziva nalet nove količine mleka.

Većina majki opisuje otpuštanje mleka kao neko golicanje ili bockanje u grudima, koje se dešava ubrzo nakon porođaja, a nekada i nekoliko sedmica posle. Obično se javlja u obe dojke istovremeno, tako da je potpuno normalno kapanje mleka iz jedne dojke, dok na drugoj dojite bebu.

Kako se nositi sa prejakim lučenjem mleka?

Ukoliko se vaša beba davi, guši, kašljucka na samom početku hranjenja, ili pak steže bradavicu na dole, to može značiti da dobija višak mleka previše brzo. Pogledajte kako možete uticati na to:

- Usporite svoje zalihe

Naglo ispuštanje često dolazi zajedno sa prevelikom količinom mleka, tako da je najbolji način da smanjite zalihe koje stvarate.

"Kada mama doji, recimo na desnoj strani, može dlanom leve ruke pritisnuti levu bradavicu ka rebrima, i potom brojati do pet", rekla je Sara. Ovaj pritisak ponovite par puta tokom dojenja, i na taj način ćete dati signal telu da ne otpušta mleko.

- Dojite samo na jednoj strani

"Iz svog iskustva, shvatila sam da je ovo odličak metod", dodala je. Ovo osigurava dojci da se potpuno isprazni, otpuštanje se uspori i beba dobije sve masti, koje mu pomažu da se oseća sito i prestane sa dojenjem. Periodično dojenje je strategija koja predlaže korišćenje jedne dojke u periodu od najmanje nekoliko sati, kako biste smanjili zalihe u drugoj dojci pre prelaska na naredni period.

Proverite da li se beba uhvatila dobro

"Bebe koje se dave često nisu dovoljno dobro uhvatile bradavicu. "Mleko bi trebalo da ide pravo u bebino grlo, a ako beba nije dovoljno dobro uhvatila bradavicu, veća količina mleka će ostati u ustima, pa će doći do davljenja", rekla je Sara.

- Menjajte poziciju

Ako bebu malo uspravite, radićete nasuprot gravitaciji. Dojenje dok ležite na leđima, sa bebom na grudima, takođe usporava otpuštanje mleka. Ležanje na strani dovodi do prosipanja veće količine mleka iz bebinih usta, pa samim tim sprečavate davljenje. U bilo kom položaju da se nalazite, kada osetite prejako otpuštanje mleka, možete odvojiti bebu (pripremite peškir) i ponovo je vratiti kada se otpuštanje mleka malo uspori.

- Potražite pomoć stručnjaka

Obatite se stručnjaku koji će vam pomoći da odaberete najbolju strategiju za rešavanje ovog problema. 

"Ukoliko imate ovaj problem, nemojte paničiti. Srela sam mnogo ovakvih slučajeva. Nijednu bebu nismo morali da šaljemo u bolnicu, sve je bilo sasvim u redu", rekla je Sara.