LUK JE ODLIČAN ZA SVE TRUDNICE: Ima neverovatne prednosti, ali na količinu i ove dve reakcije morate dobro da pazite

Luk je namirnica koja je sjajna za trudne žene, ali treba da obratite pažnju na količinu i reakcije organizma koje vas upozoravaju.

Luk, trudnoća
Trudnica sprema povrće Foto: Shutterstock

Neke žene tokom trudnoće imaju neobične želje za hranom. Dok neke kažu da im se tražila kisela hrana, neke su uživale u sladoledima, a ima i onih kojima je telo želelo sirovo povrće. Jedno od povrća koje trudnice neretko požele je i luk, a da li je njegovo konzumiranje tokom trudnoće bezbedno?

Korišćenje luka u ishrani trudnice obično se smatra bezbednim, može da ponudi i brojne benefite, ali treba biti umeren i ako primetite neke negativne reakcije, odustanite od njega.

Luk ima karakterističnu oštru aromu i ukus, ali i velike lekovite vrednosti zbog svojih antiholesterolskih, antiinflamatornih i antikancerogenih svojstava. On sadrži kvarcetin koji može da pruži zaštitu od psorijaze, gripa i prehlade.

Luk ima malo kalorija i prepun je korisnih hranljivih materija poput minerala, antioksidanata i vitamina C i B6. Dobar je izvor gvožša, kalcijuma, folata, fosfora, magnezijuma i kalijum - sve sastojke koji su odlični za trudnice. Osim njih, luk sadrži i folnu kiselinu i vlakna koja olakšavaju proizvodnju zdravih novih ćelija.

Treba li jesti luk u trudnoći?

Bilo da se konzumira sirov ili kuvan, luk može da ponudi različite zdravstvene beneficije trudnicama. Dakle, možete ga jesti tokom trudnoće, ali se preporučuje da budete umereni.

Luk Foto: Shutterstock

Prednosti korišćenja luka u trudnoći

Umereno korišćenje luka može da se pokaže kao veoma korisno za zdravlje trudnica. Evo koje prednosti donosi:

  • Pomaže u jačanju imuniteta.
  • Pomaže u prevenciji raka.
  • Poboljšava zdravlje kose i kože.
  • Pomaže zdravom varenju.
  • Pomaže u borbi protiv gestacionog dijabetesa.
  • Može da pomogne u poboljšanju sna.
  • Može da pomogne u kontroli krvnog pritiska.

Mogući neželjeni efekti

Iako luk ima toliko benefita, morate da znate da može da donese i neželjene efekte i zbog toga je važno da se konzumira u umerenim količinama. Neželjeni efekti prekomerne konzumacije luka su:

  • Dijareja i gorušica.
  • Alergijske reakcije.

(Yumama)