Neke žene tokom trudnoće imaju neobične želje za hranom. Dok neke kažu da im se tražila kisela hrana, neke su uživale u sladoledima, a ima i onih kojima je telo želelo sirovo povrće. Jedno od povrća koje trudnice neretko požele je i luk, a da li je njegovo konzumiranje tokom trudnoće bezbedno?
Korišćenje luka u ishrani trudnice obično se smatra bezbednim, može da ponudi i brojne benefite, ali treba biti umeren i ako primetite neke negativne reakcije, odustanite od njega.
Luk ima karakterističnu oštru aromu i ukus, ali i velike lekovite vrednosti zbog svojih antiholesterolskih, antiinflamatornih i antikancerogenih svojstava. On sadrži kvarcetin koji može da pruži zaštitu od psorijaze, gripa i prehlade.
Luk ima malo kalorija i prepun je korisnih hranljivih materija poput minerala, antioksidanata i vitamina C i B6. Dobar je izvor gvožša, kalcijuma, folata, fosfora, magnezijuma i kalijum - sve sastojke koji su odlični za trudnice. Osim njih, luk sadrži i folnu kiselinu i vlakna koja olakšavaju proizvodnju zdravih novih ćelija.
Treba li jesti luk u trudnoći?
Bilo da se konzumira sirov ili kuvan, luk može da ponudi različite zdravstvene beneficije trudnicama. Dakle, možete ga jesti tokom trudnoće, ali se preporučuje da budete umereni.
Prednosti korišćenja luka u trudnoći
Umereno korišćenje luka može da se pokaže kao veoma korisno za zdravlje trudnica. Evo koje prednosti donosi:
- Pomaže u jačanju imuniteta.
- Pomaže u prevenciji raka.
- Poboljšava zdravlje kose i kože.
- Pomaže zdravom varenju.
- Pomaže u borbi protiv gestacionog dijabetesa.
- Može da pomogne u poboljšanju sna.
- Može da pomogne u kontroli krvnog pritiska.
Mogući neželjeni efekti
Iako luk ima toliko benefita, morate da znate da može da donese i neželjene efekte i zbog toga je važno da se konzumira u umerenim količinama. Neželjeni efekti prekomerne konzumacije luka su:
- Dijareja i gorušica.
- Alergijske reakcije.
(Yumama)