Kad se roditeljska Viber grupa otme kontroli: Problemi nastaju jer roditelji ne znaju šta se sme

Svima bi bilo lakše kada bi roditelji u Viber grupama poštovali ova pravila ponašanja!

Shutterstock

Gotovo da nema roditelja u Srbiji koji ima školarca a da nije u roditeljskoj Viber grupi. Ovakve grupe u kojima se onlajn okupljaju svi roditelji se prave još od vrtićkog uzrasta deteta, a iako ponekad mogu da budu "spas", nekad su i izvor stresa.

Sjajno je da budete deo roditeljske Viber grupe kada treba da se donese odluka ili obavesti o nečemu važnom što se tiče celog odeljenja ili grupe, ali svi znamo da gotovo u svakoj grupi ima poneka osoba koja zaboravlja čemu zapravo služi jedna ovakva grupa, pa tu piše i ono što treba i ne treba. Ima roditelja koji se u grupnim četovima raspituju o domaćim zadacima za decu, svađaju sa nekim, iznose neke svoje stavove koji se nikoga drugog ne tiču ili sa nekim od roditelja dogovaraju o nekim privatnim planovima, zbog čega bi ostali iz grupe pobegli glavom bez obzira. 

Da Viber grupe ne bi postale samo još jedno opterećenje za roditelje, svi članovi tih grupnih četova bi trebalo da poštuju određena pravila.

Poštujte glavnu namenu grupnog četa – škola i informacije koje se tiču škole. Nevažne teme za grupu, poput politike ili nekih privatnih problema nisu prikladne, koliko god da vas lično interesuju. Ne postoji lakši ni brži način da započnete žustru svađu nego da izrazite svoje mišljenje u roditeljskoj čet grupi, piše lifestyle.inquirer.net.

Ne uznemiravajte članove grupe u vreme koje je predviđeno za spavanje. Neki ljudi isključuju zvuk na telefonu dok spavaju, a drugi ga ostavljaju uključenim za neke hitne situacije. Osim ukoliko zaista nije reč o nečemu hitnom ili je u pitanju obaveštenje koje roditelji treba da čuju što pre, poput toga da sutradan neće biti časova, nemojte da šaljete poruke u vreme koje je predviđeno za spavanje – samo ćete razbesneti sve.

Kada želite da kažete nešto lično nekome od članova grupe, pošaljite mu privatnu poruku, nemojte o tome da pišete u Viber grupi.

Budite ljubazni i razmislite dvaput pre nego što pošaljete neke poruke. Na primer, najlakše je da pošaljete pozivnicu za dečji rođendan na grupu, ali nije lepo da to uradite osim ukoliko nisu svi pozvani.

Budite od pomoći. Ako neko od članova postavi pitanje na koje znate odgovor ili imate pristup informaciji koja mu je potrebna, podelite je. Na kraju krajeva, grupa i postoji da bi se delile informacije vezane za školu.

Ne prozivajte drugog roditelja. Ako treba da raspravite o nekom problemu koji imate sa roditeljem drugog deteta, imajte na umu da grupni čet nije mesto za to.

U slučaju bilo kakve tenzije, setite se da je to roditeljska grupa za četovanje, a ne dečja. Drugim rečima, trebalo bi da se svi ponašaju u skladu sa svojim godinama, da se jedni drugima obraćaju ljubazno i s poštovanjem.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Majka naplaćuje drugarima ćerke igranje u njenoj kući  TikTok/shay.nanigans87