Ove biljke mnogi drže u kući, a opasne su za decu: Izazivaju proliv, bol u stomaku, a jedna utiče i na govor

Pogledajte koje sobne biljke mogu da budu opasne za decu, a koje su bezbedne.

Shutterstock

Gotovo svaka kuća ima barem jednu saksiju cveća, koje zaista prostoru daje lep, svežiji izgled. Međutim, ako imate dete, trebalo bi da znate da neke sobne biljke mogu da budu otrovna, te da nije pametno da ih držite negde gde mališan može da ih dohvati.

Reakcije nakon trovanja mogu da budu različite, tako da neke vrste cveća mogu da utiču na disanje, a neke da izazovu opekotine na koži ili očima.

Koje biljke su otrovne

Među biljkama koje mogu da budu otrovne za decu je difenbahija, koja prilično često može da se vidi u domovima. Ako bi dete sažvakalo stabljiku ove biljke, moglo bi privremeno da prestane da govori, zbog kristala kalcijum oksalata koji mogu da izazovu otoke u ustima i grlu. Kontakt sa sokom difenbahije može da iritira nos, oči i kožu.

Kaladijum, anturijum, monstera, spatifilum, zamija, filodendron, epipremnun (zlatni bršljan, zlatni puzavac), takođe sadrže kristale oksalata. Dilodendron i bršljan su na neki način još opasniji jer rastu nadole, tako da je potrebno da budete obazriviji i kada ga podignete na mesto koje smatrate bezbednim.

Amarilis i srodne biljke, poput klivije i narcisa, sadrže likorin, toksični alkaloid koji može da izazove bolove u stomaku, dijareju, mučninu i povraćanje.

Bezbedne biljke

Nisu sve biljke toksične, ali svakako je najbolje da dete odmalena učite da ne stavlja nikakve delove biljaka i sveća u usta.

Kada govorimo o tome da nisu sve biljke toksične, recimo biljka pauk ili zeleni ljiljan kako se još naziva, bezbedna je za decu, a osim toga je i laka za održavanje, piše independent.co.uk.

Afričke ljubičice, božićni kaktus, voštano cveće, kućne palme, peperomija, maranta, kućna sreća, još su neke od bezbednih opcija za držanje u kući, kao i začinsko bilje.

Imajte na umu da iako su ove sobne biljke netoksične, ipak nisu namenjenje da se jedu, tako da ipak postoji šansa da iritiraju stomak i dovedu do drugih neprijatnih simpotma.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Sobne biljke koje cvetaju  TikTok/emlilivingherbestlife