Zašto nije dobro biti suviše brižna mama? Blokiraju tate u najvažnijoj ulozi, a i sebi odmažu

Postoji čest obrazac ponašanja majki koji nekad i svesno ili nesvesno ograniče očevo učešće u procesu roditeljstva i kućnim poslovima, i to ubrzo pošto se beba rodi.

Shutterstock

Ponašanje majki koje preterano čuvaju bebu možda nije tako očigledno i može se desiti iz najboljih namera. Obično se zasniva na tradicionalnim verovanjima o odgovornostima kada je podizanje dece u pitanju i želji da se sve uradi savršeno. Evo nekoliko uobičajenih znakova koji mogu da ukazuju na ovakvu mamu:

Kritikovanje očevog roditeljskog stila

Čak i kada se oseća obeshrabrenim, otac treba da ostane uključen kao i majka; međutim, ako se majka neprestano žali na to kako se otac igra sa bebom, kupa je ili menja pelene i uvek glasno govori o tome šta treba, a šta ne treba i kako to treba da se radi, otac će na kraju izgubiti interesovanje. Ova kritika dolazi iz uverenja da postoji samo jedan 'pravi' način da se stvari rade, za koji ona oseća da je njen način.

Nespremnost da se podele odgovornosti

Majka koja oseća potrebu da sama preuzme većinu obaveza u vezi sa vaspitanjem dece i domaćinstvom, čak i kada joj je pomoć ponuđena, možda se ponaša preterano brižno. Ova nespremnost može biti posledica želje da zadrži kontrolu ili da osigura da se stvari rade po njenom standardu.

Ponavljanje

Kada majka ponovi poslove koje je otac već obavio, kao što je presvlačenje deteta, preuređenje sobe ili ponovno kuvanje obroka, to može da pošalje poruku da njegovi napori nisu dovoljno dobri, što dovodi do daljeg odvajanja.

Sve odluke donosi sama

Ako majka sama odlučuje o svim stvarima u vezi sa decom, kao što su njihovo obrazovanje ili svakodnevne aktivnosti, otac može da se oseća nevažnim.

Ne veruje drugom roditelju

Majka koja je pod stresom kada se otac brine o deci može biti znak majčinog preterivanja. Ova anksioznost može biti uzrokovana sumnjom u njegovu sposobnost da bude bez njenog nadzora, što je dovodi do toga da se stalno svuda gura ili u potpunosti preuzima zadatak.

Efekti suviše brižne mame

Preterano brižna mama može značajno da utiče na porodičnu dinamiku, na odnose roditelja i dece. Iako su često dobronamerna, ova ponašanja mogu dovesti do posledica koje utiču na sve uključene. Evo nekoliko:

Smanjena uključenost oca

Kada majka dosledno preuzima kontrolu nad roditeljskim zadacima, otac se može polako povući iz učešća u vaspitanju dece. Ovo smanjeno učešće dovodi do slabog povezivanja između oca i dece, što može negativno da se odrazi na odnos i poverenje oca u svoju roditeljsku ulogu.

Povećan stres za majku

Preuzimajući većinu roditeljskih i kućnih obaveza, majke mogu doživeti stres i sagorevanje. Pritisak da se sve uradi 'savršeno' može biti ogroman, ostavljajući malo vremena za brigu o sebi i dovodi do ozlojeđenosti.

Zategnuti odnosi između roditelja

Napetost majke može stvoriti i napetost između partnera, jer se otac oseća isključeno u svojoj roditeljskoj ulozi. Ova napetost može dovesti do sukoba i prekida komunikacije, što na kraju utiče na bračni odnos.

Neravnoteža u roditeljskim ulogama

Roditeljska dinamika u kojoj jedan partner preuzima većinu odgovornosti može dovesti do neravnoteže u vezi. Ova neravnoteža ometa saradnju u roditeljstvu u kojem se oba roditelja osećaju podjednako uključeni i cenjeni u podizanju svoje dece.

Uticaj na dete

Deca o kojima brine jedan roditelj mogu da propuste različite perspektive koje oba roditelja mogu da ponude. Vremenom, to ometa njihov razvoj prilagodljivosti, jer postaju previše oslonjeni na majku.

Uticaj na vezu između oca i deteta

Ako se otac oseća gurnutim u stranu ili stalno ispravljanim, njegov odnos sa decom može da trpi. Vremenom, ovo može oslabiti vezu između oca i deteta, što dovodi do udaljenije veze koja utiče na emocionalni razvoj deteta.

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

Recept za sendvič kolačiće sa kokos filom  Instagram/ 1tekkurabiy