ZNACI DA STE TOKSIČAN RODITELJ: Lošeg ponašanja često nismo svesni, ali ima posledice na decu

Proverite da li kod sebe prepoznajete znake da ste toksičan roditelj - nekad nekih svojih ponašanja i navika nismo ni svesni.

Shutterstock

Većina ljudi, ni u jednom odnosu, ne žele da budu toksični. Međutim, način na koji smo odgajani, međuljudski odnosi koje imamo, naš teperament, mogu da dozvole nekim lošim navikama da neprimetno postanu deo načina na koji se ponašamo prema svojoj deci.

Dakle, ponekad roditelji nisu ni svesni da su postali toksični, tj. da je njihovo ponašanje takvo. Dobra vest je da je svako ponašanje uvek moguće ispraviti, ali je najpre potrebno da ga postanemo svesni. Zato, obratite pažnju na znake koji ukazuju da ste postali toksičan roditelj.

Gušite nezavisnost deteta

Posao roditelja je da od deteta naprave nezavisnu osobu, koja ume da brine o sebi kada odraste. Ponekad oni, međutim, nesvesno guše nezavisnost deteta, iz različitih razloga – "neka, mama će to da uradi".

Sve veštine koje su im potrebne da bi sutra bili nezavisni, deca ne stiču preko noći, već je potrebno da vremenom prolaze kroz neke izazove u skladu sa svojim uzrastom.

"Lepite" mu negativne etikete

Etiketiranje može krajnje nenamerno da postane deo našeg ponašanja. Najpre ga koristimo da opišemo neko ponašanje koje je nepoželjno, a onda vremenom prestanemo da govorimo o ponašanju i tu etiketu prilepimo deetu. Na primer, ne kažemo da se dete ponaša stidljivo i povučeno, već da je ono takvo, piše lifehacker.com.

Neke negativne etikete mogu da utiču i na ponašanje deteta, pa tako ako dečaka nazovete plačljivkom, on će možda početi da krije svoje emocije, ako mališanu kažete da je izbirljiv, možda će još više oklevati da proba novu hranu...

Deca sve ove reči shvataju kao činjenice, pa tako doživljavaju sebe baš onako kako im mi kažemo.

Disciplinujete radi kazne, ne radi učenja

Svakako da je deci potrebno da osete posledice nekog nepoželjnog ponašanja. Međutim, nije dobro kada svrha disciplinovanja postane kažnjavanje, a ne učenje – posebno kada kažnjavanje dovodi do toga da se dete oseća posramljeno, to spada u domen toksičnog ponašanja.

Nipodaštavate osećanja deteta

Postoji jedna fraza koju roditelji često izgovaraju deci, iz najbolje namere, ali izazivaju suprotan efekat od onog koji žele – "Dobro si" ili "Biće sve u redu". Ovu frazu mame i tate izgovaraju kada je dete iz nekog razloga uznemireno, pa žele da ga umire i uvere da će sve biti u redu, ali ako je dete uplašeno, a vi mu kažete "dobro si", time nipodaštavate njegova osećanja.

Dete ima pravo da se oseća kako god se oseća, a to nepriznavanje njihovih osećanja samo stvara toksično okruženje u kojem se ne osećaju bezbedno da govore o emocijama.

Poredite decu međusobno

Možda imate jedno dete koje poštuje pravila, završava svoje obaveze i drugo koje je neposlušno. Naravno da je nemoguće da ne primetite razlike između svojih mališana, ali ta poređenja bi trebalo da ostanu samo u vašoj glavi, tj. da o tome ne govorite deci.

Prosto, poređenje može da naruši samopouzdanje i samopoštovanje dece, a to nije ono što želite. U krajnjem slučaju, svako dete je individua za sebe i naravno da je različito od svog brata ili sestre.

Ako ste se prepoznali u nekim od ovih toksičnih ponašanja, ne očajavajte, već se potrudite da ga ispravite. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Šta psiholog ne bi rekla svom detetu  TikTok/psychologywithdrana