MAMA, ZAŠTO SE TI NISI OBUKLA? Zaustavila me je nepoznata žena, mislila sam da će da dosađuje ali njene reči odzvanjaju

Jedna žena otkrila je kako joj je nepoznanica potpuno promenila pogled na svet i majčinstvo.

Shutterstock Mama ljulja bebu

Biti majka je nešto najlepše na svetu, ali biti majka ne znači i biti rob! Jednom prilikom mi je starija gospođa u domu zdravlja skrenula pažnju na, za mene sitan korak, ali nešto što mi svakodnevno posle toga zvoni u ušima.

Bilo je hladno, odvela sam dete kod lekara jer se malo prehladilo. Kada smo krenule kući, naravno da sam prvo nju obukla, a ja ću lako, 'blizu su mi kola, samo pretrčim'. Krenule smo ka vratima, a onda me je starija gospođa zaustavila.

"A zašto se ti nisi obukla, majko", upitala me je.

Na 'prvu loptu' pomislila sam: 'jaoj, evo još jedan komentar nepoznatih ljudi koji mlade mame saleću sa svih strana', uljudno i sa osmehom na licu sam objasnila da nije toliko hladno, da su mi kola blizu i da ću brzo da pretrčim. Međutim, gospođa me je dobro saslušala, a onda izgovorila reči koje su mi se duboko urezale.

"Razumem te, dete, ali i ja sam bila majka, znam koliko si važna za svoju porodicu. Obuci prvo sebe, pa onda dete i kreni polako. Jer nećeš nigde zakasniti za minut, a ako se ti razboliš, šta ćeš onda? Znaš da majku niko ne može da zameni", rekla mi je i u sekundi me naterala da se dobro zamislim.

Shutterstock  Mama i beba

Obukla sam se, zahvalila joj se i rekla da ću njene reči sigurno dugo da pamtim. Tako i jeste! Pamtim ih i prepričavam svima, jer svaka majka treba da shvati koliko je njeno dobro stanje bitno za održavanje porodice.

Svaka majka treba da misli na svoje zdravlje, kako fizičko takoi psihičko. I ne, nije to sebičnost. To je samo način koji će pomoći celoj porodici da bolje funkcioniše.

Zapamtite, ma šta god u našem narodu da se kaže, majka je 'glava kuće'. Majka nosi dete u stomaku 9 meseci. Majka rađa! Majka u bolovima najbolje brine o svojoj bebi prvih dana, ali i ceo život. Majka u isto vreme brine i o mužu, i starijoj deci. Majka stvara zajednicu i brine se da je održi. Majka hrani. Majka leči. Majka ima najtoplije zagrljaje. Majka je učiteljica. Majka sve može. Majka se ne žali. Majka je stub. Majka je SVE!

***Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)