OSTAJU DUBOKE TRAUME U NJIHOVIM UMOVIMA: Evo u kom uzrastu deca najteže podnose razvod roditelja - iznenadiće vas

Razvod roditelja je uvek traumatičan, ali evo u kom uzrastu ga deca najteže podnose.

Shutterstock

Razvod je jedna od najtežih stvari za porodice, ma kad god da se dogodi. Međutim, najviše pogađa decu i to im je verovatno jedna od najvećih trauma koje će doživeti. Mladi umovi tek treba da uče o ljubavi, emocijama i privrženosti i teško se nose sa odvajanjem, posebno kada se radi o njihovim najbližim članovima porodice.

Iznenadni nedostatak kontakta i komunikacije među roditeljima, osećanje jaza koji vlada među njima i bol samohranog roditelja, samo su neki od aspekata razvoda kroz koje dete mora da prođe. Upravo o tome se ne govori često niti roditelji puno vode računa u tim dramatičnim trenucima.

Stručnjaci kažu da deca počinju da doživljavaju emocije nakon treće godine. Tada razvija bolje kognitivne sposobnosti, a ako je u toj dobi izloženo raspravama, svađama ili verbalnom i fizičkom zlostavljanju, to će na njega ostaviti dubok trag.

Psiholozi kažu da emocionalne traume uzrokovane razvodom utiču na decu svih uzrasta, ali najviše na onu između 3 i 15 godina.

"Kada dete prođe kroz pubertet, postoji više mogućnosti za prihvatanje i razumevanje razvoda", kaže dečiji psiholog.

Shutterstock  Svađa muža i žene

Mnogi stariji veruju da je bolje da se roditelji razvedu dok je dete malo jer se ono neće ničega sećati. Ali to je potpuno pogrešna pretpostavka. Dete u periodu od 3 do 5 godina može imati puno pitanja u svojoj glavi. Zanimaće ga zašto je jedan roditelj otišao, da li je ono krivo za to, da li ga tata i mama vole... Pitanja koja deca postavljaju sama sebi ostaju dugo urezana u njihov um.

Od šeste do 12. godine deca postavljaju pitanja i vrlo su znatiželjni, pa često postaju i deo svađe između roditelja.

Deci u pubertetu je izuzetno teško da uravnoteže svoje raspoloženje, ono je tada osetljivo na sve, a svađe među roditeljima ili čak razvod, mogu da ih dovedu do depresije.

Shutterstock  Dečak plače

Savet psihologa

Ako do razvoda mora da dođe, pobrinite se da to što manje utiče na vaše dete. Objasnite mu zašto do toga mora da dođe, a ako je potrebno konsultujte i stručnjake za pomoć.

(Yumama)