Uloga kumova se često je svedena na viđanje na slavljima, poklone, rođendane, ali kumstvo ima dublje značenje. Prema tumačenju, kum treba da bude osoba koja je bliska, od poverenja, neko ko može da bude uzor detetu. Kršteni kum se smatra duhovnim roditeljem deteta, uči ga važnim duhovnim vrlinama.

U pravoslavnoj veri pravilo je da kum mora da bude kršteni pravoslavni hrišćanin, a njegova odgovornost se smatra velikom jer on nosi na duši kako vrline, tako i grehe kumčeta. Kumstvo ne treba raskidati, niti olako shvatati, jer ono podrazumeva ozbiljnu, obostranu odgovornost i poštovanje. Običaj je da kum detetu daje ime na krštenju, ali to radi u dogovoru i po želji roditelja.

Kum treba da bude neko sa kim dete može uvek da razgovara, da ga uteši, saoseća sa njegovim uspesima i da mu pomogne u nevolji. Čak i kada se vaši putevi raziđu i odvedu vas daleko, i dalje je važno da postoji ta topla i bliska veza.

Biti kum je pre svega odgovornost, to je osoba koja treba da ponudi podršku, ljubav i poverenje. Kum je deo detetovog života, da bude prisutan tokom odrastanja deteta. Kum treba da zasluži njegovo poverenje kako bi mališan mogao bez brige da podeli svoje misli i osećanja, da bude prijatelj sa njim. Ovo jača vezanost i podršku koja mu je potrebna.

Još jedna važna odgovornost kuma je da bude dobar uzor. Dete se ugleda na svoje roditelje, ali kum može biti takođe bliska osoba od poverenja koje može pomoći detetu kako da se izbori sa raznim životnim situacijama. Takođe, važno je da se neguje veza sa detetovim roditeljima, da budu prijatelji koji su tu jedni za druge. Kum bi trebalo da uči dete vrednostima poput empatije, ljubavi, zajedništva, a kada se bira, to treba da bude osoba za koju verujete da može da donese nešto važno i lepo na duhovnom i životnom putu vašeg deteta.

BONUS VIDEO: 

Koliko napreduje dojena beba za 15 nedelja TikTok/clairesamay

 (Yumama/T.A.S.)