Mnogi roditelji znaju da postoje "pravila" za svađu pred decom, ali većina i ne razmišlja o načinu na koji će se poljubiti pred detetom i kakav uticaj to može da ima na njega. Lepo je da mališan vidi i oseti da se mama i tata vole – to mu pomaže da se oseća sigurno, ali i da na primeru vidi da je dobro pokazivati svoje emocije.

Klinički psiholog i psihoanalitičar Juri Grjazev kaže da je za psihu deteta korisno da vidi međusobno iskazivanje ljubavi roditelja, ali upozorava da nisu svi poljupci prikladni pred mališanom.

"Možete da se poljubite u usta pred decom, ali evo u čemu je stvar – dete bi moglo da se zapita: ’Zašto i mene ne ljube u usta?’ ili da preuzme inicijativu i nekoga poljubi na taj način jer deca imitiraju ono što vide od odraslih. Zbog toga bi bilo dobro da objasnite detetu da postoje različiti poljupci, kao i da su neki od njih samo za odrasle", rekao je psiholog Grjazev za gazeta.ru.

On savetuje roditeljima da vode računa o tome da poljubac u usta pred detetom bude kratak, odnosno da ne bude provokativan, erotičan, nalik predigri.

"Za decu je takvo ponašanje odraslih nerazumljivo i može ozbiljno da ih istraumira. Osim toga, ako roditelji prelaze granicu ’prihvatljivog’ pred detetom, postoji rizik da se kod njega kasnije razviju se*sualni poremećaji", upozorio je psiholog.

BONUS VIDEO:

Muškarac pokazao šta je sve uradio kako bi pomogao ženi pre putovanja  TikTok/world.shaker

(Yumama/N. Z.)