Ako se i vama dešava da kada odete sa decom kod svojih roditelja, oni odmah potrče da zagrle vaše mališane, a vas gotovo da i ne primete, niste jedini. Mnogi u šali kažu da bake i deke više vole unuke nego svoju decu, a jedna baka je na forumu Mumsnet objasnila sve o osećanjima prema unucima.

Ona ističe da ne voli unuke više nego svoju decu, već ih voli jednako, ali je odnos sa unucima na neki način lakši nego sa sopstvenom decom.

"Ja sam baka, volim svoje unuke isto koliko i svoju decu, ne mogu da ih volim više, to je nemoguće. Odnos sa unucima je na neki način lepši, jer kao baka mogu mnogo više da se zabavljam sa njima, manje je stresno jer nemam odgovornost za svakodnevne obaveze, rutine, odluke. Lično, obožavam da budem baka, jednako je lepo kao i biti majka", napisala je ova žena.

Inače, sprovedena je i jedna mala studija kako bi se videlo kako mozak baka reaguje na fotografije unuka, a kako na fotografije sopstvene dece. Tada je utvrđeno da bake pokazuju više privrženosti prema unucima, nego prema deci, piše "Hafington post".

Istine radi, studija je bila mala, u njoj je učestvovalo samo 50 žena, koje su imale najmanje jedno biološko unuče uzrasta od tri do 12 godina.

"Ono što zaista upada u oči su podaci o aktivaciji delova mozga povezanih sa emocionalnom empatijom. Podaci sugerišu da bake mogu da osete ono što osećaju njihovi unuci, pa ako se dete smeje, oni osećaju njegovu radost. Ako unuče plaće, oni osećaju njegov bol i stres", kaže Džejms Riling, profesor antropologije i vodeći autor studije.

S druge strane, studija je pokazala da se kod baki u mozgu, kada gledaju fotografije svoje odrasle dece, više aktivira deo mozga povezan sa kognitivnom empatijom. To znači da oni pokušavaju razumnog da shvate šta njihovo dete misli ili oseća, ali to ne osećaju toliko svojom emocionalnom stranom.

"Mala deca su razvila osobine kako bi mogla da manipulišu ne samo maminim, već i bakinim mozgom. Odraslo dete više nema taj ’sladak faktor’, tako da ne izaziva isti emocionalni odgovor", pojašnjava Riling.

Jedna mama je na forumu Mumsnet rekla i da ju je pogodio komentar njene majke o tome koliko voli svoje unuče. "Moja ljubav prema prvom unučetu je veća nego prema sopstvenoj deci, mislim da je to zbog toga što nemam odgovornost", prenela je žena njene reči.

Često se u ovoj temi izdvaja to što bake i deke nemaju toliku odgovornost prema unucima kao prema sopstvenoj deci, niti moraju da ih disciplinuju. Dakle, to što ne moraju da budu autoritet, verovatno znači i manje stresa kada provode vreme sa unucima, zbog čega ponekad deluje kao da unuke vole više od svoje dece.

"Obožavam svoje unuke, bila sam tu kada mi se prvi unuk rodio. Nikada neću zaboraviti to jutro, mislila sam da će srce da mi iskoči iz grudi, toliko je bio intenzivan taj osećaj ljubavi.

Ali, deo koji zaista volim je činjenica da ne moram da brinem za njih i mogu da ih odvedem kući kada se umorim, a taj luksuz nemaš kada imaš sopstveno dete. Ta ljubav je prosto drugačija od one koju osećaš prema svojoj deci", napisala je svoje mišljenje jedna baka.

BONUS VIDEO:

baka kritikuje unuku zbog haljine TikTok/emilliegrigg03

(Yumama/N. Z.)