Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BAKA PO MAJCI ILI PO OCU - KOJA DETETU DAJE DEO SVOG KARAKTERA: Ona više utiče na mališana i ostavlja trag za ceo život

Autor Teodora Andrić

Koja baka daje unuku ili unuci karakter - baka po majku ili po ocu? Evo koja prema iskustvu mnogih više utiče na dete...

 Koja baka daje unuku karakter. Izvor: Shutterstock

Mame i tate su uvek najvažniji ljudi u životu deteta. Oni daju bebi svoje gene, a takođe i njihovo vaspitanje. Ali ne utiču samo roditelji na to kako će njihovo dete odrasti. Bake i deke takođe igraju ulogu u oblikovanju ličnosti svog unuka.

Prema naučnicima, nemaju uticaj sve bake i deke isto na dete. Dakle, baka po majci deteta može u velikoj meri da promeni njegov život.

Dete razvija čvršću psihološku vezu sa bakom po majci. To potkrepljuju i rezultati istraživanja. Prema anketama, bake po majci su navikle da osećaju više odgovornosti za svog unuka nego bake po ocu. Spremni su da troše više novca na svoje dete i mnogo više ga razmaze i da udovoljavaju.

Bake po ocu ne mogu uvek da učestvuju u životu svojih unuka. To delom zavisi i od činjenice da očevi ponekad napuštaju porodicu, nemaju uvek 100% poverenja da odgajaju svoju decu i nisu toliko vezani za njih u poređenju sa majkama. Taskođe, mama je često bliskija sa svojom porodicom nego tata, pa odatle i veća bliskost sa maminom familijom - posebno sa bakom. Tako se formira odnos njihovih roditelja prema sopstvenim unucima. Barem tako kažu naučnici.

Emocije na nivou gena

Čileanski pisac, esejista i dramaturg Alehandro Jodorovski razvio je zanimljivu teoriju. Prema njegovim rečima, unuk ili unuka mogu da naslede ne samo genetski materijal od baka po majci, već i emocionalni materijal. Navodno, ove žene su u stanju da svom detetu daju deo svog karaktera. Naravno, ovo je samo teorija koja još nije dobila naučnu potvrdu.

Iskustva pokazuju da su u većini slučajeva unuci posebno bliski sa bakom po majci i da ona može imati značajan uticaj od njih, ali postoje izuzeci kada je baka po ocu žena kojui unuci vole na jedinstven i poseban način.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

04:29
"KAKO BI BEBA BILA TAKO DUGO MIRNA DA NIJE DROGIRANA?" Raković: Čim primetite ovako nešto REAGUJTE! Oni su nevidljivi za SISTEM
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica