Mnogi biraju mirisne sveće kao vid dekoracije za prostor, one su savršen način da se vaš dom oplemeni i miriše prijatno tokom hladnih meseci, ali ako imate malu decu, sa svećama treba posebno da budete oprezni.

Za Trišu Dejvidson zbog sveće i jedne greške miran dan pretvorio se u noćnu moru. Majka Triša (30) i njen suprug Konor (29) želeli su da upozore druge roditelje koliko mirišljava sveća u domu može da bude opasna po decu.

"Bila je potrebna samo jedna sekunda i naš savršen dan se pretvorio u živu noćnu moru."

Dan je za ovu porodicu prolazio kao i svaki drugi. Triša, koja živi u Kanadi, provela je dan u kupovini dok je Konor ostao kod kuće sa njihovo troje dece, Džasperom, pet godina, i blizancima Risom i Fiom od 19 meseci.

"Umesto da se vratim u totalni haos, otvorila sam ulazna vrata i dobila zagrljaje i osmehe." priseća se mama. Mogla sam čak i da osetim divnu aromu Konorovih omiljenih sveća - one su uvek činile kuću prijatnom."

Nakon što je deci poslužila večeru, Triša je predložila da povede porodicu na njihovo prvo zajedničko putovanje u bioskop. "Bila je subota uveče, pa sam zaključila da nije važno da li deca idu na spavanje kasnije", istakla je mama.

Ali kada se porodica vratila kući, bili su užasnuti što su sveću ostavili da gori visoko na polici u dnevnoj sobi. Triši je odmah laknulo jer se ništa katastrofalno nije dogodilo dok su uživali u filmu.

Dok je Konor pomagao Džasperu da opere zube, a Triša puštala psa da izađe u dvorište, blizanci su sedeli u dnevnoj sobi.

"Okrenula sam se da otvorim zadnja vrata kada sam iznenada čula kako dete vrišti", kaže Triša. "Potrčala sam i videla sinau dnevnoj sobi, kako stoji na prstima na stolici."

"Bio je odmah pored visoke police na kojoj je gorela sveća. Poletela sam prema njemu, užasnuta shvativši da je za nekoliko sekundi koliko sam bila u kuhinji on pregurao stolicu, popeo se i zgrabio sveću. Vreo vosak se prolio po njemu."

Triša je očajnički pokušala da istrlja lice svog sina, ali je užasnuta shvatila da u njegovim ustima ima voska. "Kada se sveća prevrnula i on je vrisnuo, vruć vosak se ulio u njegova usta. "Bila sam prestravljena. Onda se odjednom Ris (sin) borio da udahne i njegovo telo je postalo "mlohavo" u mojim rukama dok je dete plavelo".

"Bolnica je bila udaljena samo četiri minuta, ali svaka sekunda je bila sat vremena. Sve što sam mogla da uradim je da se molim za njega da bude dobro."

Kada je Triša stigla u bolnicu, doktori su odmah izvršili reanimaciju Risu pre nego što je hitno prebačen u bolje opremljenu bolnicu. Dva minuta po dolasku u drugu bolnicu Ris je zastao u disanju i prestao je da diše i stavljen je na respirator da bi ostao živ.

"Sve što sam mogla da uradim je da sedim pored njega. Izgledao je tako bespomoćno. Nisam mogla ni da ga zagrlim. Bila sam u šoku. Kako je moj dečak mogao da bude u kritičnom stanju, kada smo samo nekoliko sati pre toga imali divan porodični dan zajedno?"

Rendgen je pokazao da je vosak dospeo u Risova pluća. Oba plućna krila su oštećena, ali je levo plućno krilo delimično kolabirano. Triša je provela 11 dana pored svog dečaka moleći se da se oporavi. "Niko nije mogao da mi kaže da li je pretrpeo oštećenje mozga", kaže mama. "Niko nije znao da li će moći sam da diše kada ga sklone sa respiratora. To je bilo mučenje. Strepela sam dok su doktori uklanjali mašine. Vreme stoji. Onda čudo, videla sam mu grudi kako se same dižu. Bilo je neverovatno. Noćna mora ipak nije bila gotova. Otvarajući oči i gledajući me, bilo je kao da sam stranac. Moja beba nije znala ko sam Bar sam mogla da ga držim u naručju. Nije mogao ni da podigne glavu, ali posle 12 beskrajnih dana, držala sam ga blizu i osećala se se neverovatno. Nisam želeo da ga pustim."

Doktori su zatim ubacili usisnu cev da pokušaju da uklone vosak iz njegovih pluća i na kraju su porodici saopštene dobre vesti. Ris nije pretrpeo oštećenje mozga. "Svakim danom Ris je postajao sve jači, njegov osmeh se vraćao“" kaže Triša. "I sada u mom umu nije bilo sumnje, znao je da sam ja njegova mama."

Nakon 39 dana u bolnici, Ris je ponovo mogao da hoda i bio je dovoljno zdrav da bude otpušten i život porodice se vratio u normalu. "Petnaest meseci kasnije i na sreću Risu ide neverovatno dobro", kaže Triša. "Njegov ogroman osmeh i bezgranična energija odgovaraju i njegovom bratu i sestri. Ali posledice te noći su još uvek sa nama. Pored ogromnog finansijskog uticaja, strah od skoro gubitka deteta ne nestaje samo zato što ste napustili bolnicu. Teško sam se borila sa anksioznošću. akođe sam se plašila da će nas ljudi kriviti za ono što se dogodilo Risu. Odlučila sam da taj strah pretvorim u priliku za podizanje svesti. Ova nesreća nije uzrokovana zanemarivanjem. Konor se postarao da sveću podigne visoko. Ali Ris je ipak uspeo da ga stigne i dogodila se katastrofa. Nekoliko sekundi je sve što je bilo potrebno. Molim druge roditelje, nemojte imati sveće u svom domu."

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Ženi na porođaju oči postale krvave TikTok/reynaybella