Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI RODITELJ TREBA DETETU DA OBEZBEDI STAN KADA ODRASTE: Stručnjak za finansije - "ovo je najbolje rešenje za sve"

Da li roditelj treba detetu da obezbedi stan da ima kada odraste - stručnjak za finansije otkriva svoj stav... Da li ste saglasni?

 Da li je roditelj dužan da deci obezbedi stan. Izvor: Shutterstock

U svojoj knjizi "Ljubav i brojanje. Kako izgraditi snažne odnose zasnovane na finansijskoj nezavisnosti", autorka SvetlanaŠiškina govori o tome kako kompetentno upravljati porodičnim budžetom i rešavati probleme sa novcem. Objavljujemo poglavlje u kome autorka odgovara na pitanje da li treba sve finansije da uložite u decu, odnosno da li detetu treba da obezbedite stan kada odraste.

"Moje mišljenje o ovom pitanju se nekoliko puta promenilo. Sada sam došla do opcije da ću deci da uštedim pare za kaparu, a onda da dižu kredit. Prvo, na ovaj način će moći sami da biraju karakteristike i lokaciju stana.

Mnogo puta sam nailazila na situaciju da se roditelji ubijaju za stan za svoju decu, ulažući sve napore da otplate hipoteku i izgrade dom, a onda se ispostavi da dete ne želi da živi, recimo, u Sankt Peterburgu, ali želi da se preseli u Moskvu, ili u neku drugu zemlju.

Ili dete kupi samo sebi novi stan, a ćerka se uda i ne zna šta da radi sa poklonom svojih roditelja. Iznajmljuju ga, žele da ga prodaju, a vi prvo morate da otplatite kredit ili prodate sa velikim popustom...

Drugo, ja sam protiv da se sve daje na tacni. Ne želim da moja ćerka luta po iznajmljenim stanovima, pa ću saćuvati novac za učešće. Ali otplata kredita zahtevaće od nje lični napor, naučiće je da bude disciplinovana sa novcem i izračuna svoju potrošnju. Ovo će biti stan koji ona može pošteno da zaradi za sebe.

I treće, smatram da je najvažniji poklon koji roditelji mogu dati svojoj deci da ih spasu od potrebe da ih izdržavaju u penziji. Roditelji treba pre svega da vode računa o sebi, da stvaraju sopstveni penzioni kapital, a ne da sva materijalna sredstva ulažu u dete.

Ovaj pristup mi se čini zdravijim. Niko ni od koga ne zavisi. Roditelji ne moraju da traže pomoć. Deca ne moraju da biraju na šta će da potroše svoj novac: da pomognu roditeljima, da štede za obrazovanje narednih generacija, da štede za sopstvenu penziju...

Manje je razloga za sukob i razočarenje (sve sam ti dao, ali me ne zoveš i ne pomažeš). Više srećnih mladih porodica. Zadovoljniji stari ljudi u penziji. Na kraju, vodite računa i o sebi."

Da li se slažete sa ovakvim mišljenjem ili ipšak mislite da roditelji treba da obezbede detetu krov nad glavom kada odraste? Popunite anketu ispod!

Anketa

Da li roditelj treba detetu da obezbedi stan da ima kada odraste?

  • Ukoliko postoje mogućnosti da, ali čovek ne treba da postane rob nekretnina.

    77.27% (17)

  • Ne, dete treba samo da zaradi i stekne.

    22.73% (5)

  • Da, mislim da je roditelj dužan da to uradi.

    0% (0)

Da li roditelj treba detetu da obezbedi stan da ima kada odraste?

Rezultati

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:08
OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU
Izvor: Kurir TV
Izvor: Kurir TV

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Весна

Мени jе тата све обезбедио и мислим да jе то добро. Учио ме jе како се располаже са новцем, како да контролишем инплусивност ,све jе ишло полако ка припреми за спмосталан живот. Моj тата jе одлучио да он заради за мене да не би зависила од било кога а притом ме jе оспособио да полако зарадим за своjе потребе - да могу нормално да живим од плате.Мислим да jе тако корисниjе за дете а не да добиjе све после смрти оца и да у тренутку не зна шта и како. Моjа покоjна маjка jе имала исти став као и тата и заjедно су донели такву одлуку али на тати jе било да то спроведе. Тати увек кажем за све хвала ,поштедео ме jе стреса око кредита ,нисам морала да будем подстанар као ни да трпим било кога због стана.

Najnovije

Vesti

Porodica