Istraživanje kompanije "Kasperski Lab" pokazalo je da je 13 odsto korisnika interneta izgubio novac ili važne informacije zbog radnji koje su njihova deca izvela za kompjuterom. Pored toga što postoji rizik od "sajber pretnji" sa kojima se deca susreću, ona nehotice mogu napraviti probleme i svojim roditeljima.

Prema tom istraživanju, 47 odsto ispitanika veruje da njihova deca znaju vrlo malo o kompjuterskoj tehnologiji, a 39 odsto veruje da deca ne znaju ništa o "sajber pretnjama".

Pogledajte i Deca na Internetu - da ili ne?

Sedam odsto ispitanika izjavilo je da su njihova deca slučajno izbrisala važne podatke, dok se četiri odsto suočilo sa neočekivanim računima iz prodavnica aplikacija nakon što su mališani koristili Internet, a svaki peti roditelj priznao je da je imao iskustvo gubitka novca ili važnih podataka zbog aktivnosti svoje dece.

Uprkos tome, samo trećina roditelja je na oprezu - 35 odsto brine da bi njihova deca mogla da potroše novac onlajn bez saglasnosti roditelja, a 29 odsto brine da li njihova deca previše slobodno dele poverljive informacije na mreži.

Roditelji koriste različite metode da izbegnu probleme i zaštite svoju decu od pretnji na internetu. Tako, oko 34 odsto roditelja lično kontroliše način na koji njihova deca koriste uređaje, a 12 odsto je zatražilo od svog Internet provajdera da blokira pristup određenim sajtovima.


Pogledajte i Roditelji zabrinuti zbog lošeg uticaja Interneta na mališane

Pored toga, 37 odsto roditelja redovno podseća svoju decu na opasnosti na Internetu, dok se 15 odsto odlučuje da bude prijatelj sa svojom decom na društvenim mrežama. 

Važno je istaći da samo 24 odsto roditelja koristi specijalizovani softver za kontrolu aktivnosti dece, iako je ovo zgodna opcija dostupna u mnogim sigurnosnim rešenjima, prenosi Tanjug.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.