Na Fejsbuk stranici "Live from Greece" pojavila se objava da je jedan trogodišnji dečak iz Srbije nestao na plaži u Grčkoj, ali srećom potraga je uspešno završena i dečak je pronađen.

"Danas u Nei Poriju se izgubilo dete od tri godine po imenu Mihajlo. Svi smo se digli na noge da tražimo dete. Agonija je trajala pola sata srećom dete je nađeno živo i zdravo zaigralo se u pesku na skroz drugoj plaži od roditelja. Apel da se pazi na decu" - navodi se u objavi jedne korisnice na društvenim mrežama u grupi "Live from Greece".

U ovoj godini dogodilo se nekoliko slučajeva u kojima su mališani bili izgubljeni u Grčkoj, ali srećom svi su pronađeni živi i zdravi. Mnogi su na društvenim mrežama komentarisali koliko je važno da roditelji budu obazrivi kada je na javnom mestu previše ljudi, a posebno kada je reč o plaži.

Prvo pravilo je da vam dete odmah bude nadohvat ruke i na oku, a u vodi, čak i kada dete nosi mišiće ili gumu, važno je pravilo 30 sekundi - Roditelj, odnosno odrasla osoba koja čuva dete, mora da se postavi tako da može da bude blizu njega u roku od 30 sekundi i roditelj, odnosno odrasla osoba koja čuva dete, treba da pogleda dete najmanje jednom u 30 sekundi.

Pored toga, evo nekoliko saveta kako da sačuvate dete na plaži kada je velika gužva:

1. Obucite dete u izrazite boje - Plavi kupaći kostim se ne preporučuje jer smanjuje vidljivost u vodi u slučaju davljenja, a kada su na plaži velike gužve stručnjaci savetuju da dete nosi garderobu drečavijih boja kako biste ga lakše uočili.

2. Napravite plan - Ako idete na plažu, odvojite trenutak da se uverite da svi znaju šta da rade ako se grupa razdvoji. Dogovorite mesto sastanka ako je dete starije, na primer kod kabine za presvlačenje.

3. Naučite svoje dete da kaže određene podatke - Vaše dete bi trebalo da bude u stanju da kaže odgovornoj odrasloj osobi njihovo puno ime i godine, njihovu kućnu adresu ili naziv hotela, i ime roditelja ili mobilni.

4. Važno je da imate skoriju digitalnu fotografiju svog deteta ukoliko počnete da ga tražite. Ne čekajte da ga sami nađete, već tražite pomoć.

5. Razmislite o korišćenju digitalnog uređaja za praćenje, na primer smartić satić. To olakšava lociranje vašeg deteta.

Gubitak malog deteta na javnom mestu je zaista traumatično iskustvo, zato je važno preduzeti sve mere bezbednosti na vreme.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

GAŠENJE POŽARA GRČKA - SRBIJA Kurir TV