Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRAVILO 30 SEKUNDI ZA KOJE SVAKI RODITELJ TREBA DA ZNA: Ključno je ako idete na odmor i letovanje – spasiće mu život

Najvažnije pravilo od 30 sekundi koje svaki roditelj treba da primeni kada planira odmor, izlet ili odlazak na more.

 dete bazen.jpg Izvor: Shutterstock/Olga Max

Voda, odnosno reka, jezero ili more i "mala" deca su često veoma opasna kombinacija. Čak i kad je mališan plivač, možda i natprosečan za svoj uzrast, igrarije u vodi za sekund mogu da se pretvore u tragediju.  

Ruski stručnjak, osnivač projekta "Bezbedno detinjstvo", Dmitrij Orlov, govorio je o "pravilu  30 sekundi", za koje bi svaki roditelj trebalo da zna i praktikuje ga kada je sa decom u blizini vode. 

Šta je "pravilo 30 sekundi"?

Za početak, Orlov kaže da kada birate mesto za izlet, odmor ili letovanje sa klincima, vodite se ovim pravilom. Veoma je jednostavno i sastoji se od samo dve stavke:

  1. Roditelj, odnosno odrasla osoba koja čuva dete, mora da se postavi tako da može da bude blizu njega u roku od 30 sekundi.
  2. Roditelj, odnosno odrasla osoba koja čuva dete, treba da pogleda dete najmanje jednom u 30 sekundi.

Zašto je važno? Jer ako dete počne da se davi (što se po pravilo dešava nečujno ili veoma tiho), onda će posle 5 minuta u njegovom mozgu doći do nepovratnih promena.

Ako roditelj (odnosno odrasla osoba koja ga čuva) dopliva do deteta kasnije od 30 sekundi nakon što je počelo da se davi, neće imati vremena da ga na vreme izvuče iz vode da se uradi neophodna kardiopulmonalna reanimacija. U takvoj situaciji svaka sekunda je važna, jer u ovom trenutku dete više ne diše i kiseonik ne ulazi u njegov mozak, upozorava stručnjak.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica