Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO KOŠTA DA SPEMITE ĐAKA ZA ŠKOLU U 2023: Od knjiga i svezaka do odeće - evo koju sumu roditelji treba da izdvoje

Koliko košta komplet knjiga, sveske, pribor, oprema za fizičko, garderoba - evo koju sumu roditelji treba da izdvoje u septembru 2023!

 Koliko košta priprema za školu u 2023. Izvor: Shutterstock

Za kupovinu udžbenika, rančeva, svezaka, olovaka, gumica, pribora za likovno vaspitanje i ostalih đačkih potrepština treba izdvojiti i do pola prosečne plate koja iznosi 86.000 dinara. A ako znamo da porodice u Srbiju u proseku imaju dvoje dece, trošak se udvostručuje, pa početkom septembra samo "na školu" mora da se izdvoji jedna cela prosečna plata iz kućnog budžeta.

Takođe, treba imati na umu da trošak zavisi i od toga u koji razred dete ide, što je mlađe troškovi su manji, a kako razredi više odmiču raste i cena školovanja, pišu Novosti.

Roditelji đaka osmog razreda knjige moraju da plate oko 18.000 dinara, pa čak i kad uzmu najjeftiniji pribor, trošak stiže do 26.000 dinara. Istovremeno, oni koji reše da svom nasledniku kupe bolje, pa samim tim i skuplje školske stvari, računajući i trošak za udžbenike, treba da izdvoje 48.000 dinara. Oni čija deca tek kreću u školu, proći će i tri puta jeftnije, jer za udžbenike, ako ne žive na opštinama koje obezbeđuju besplatno knjige, treba izdvojiti između 7.500 i 8.000 dinara, a i broj svezaka koje potroše je znatno manji.

Inače, komplet knjiga za peti i šesti razred košta oko 15.000 dinara, a za sedmi i osmi između 17.000 i 18.000 dinara, pošto đaci dobijaju dva nova predmeta fiziku i hemiju, što povećava cenu.

Roditelji obično udžbenike kupuju na nekoliko mesečnih rata, koje otplaćuju tokom godine, međutim, celokupna školska oprema se kupuje neposredno pred polazak u školu. Da napomenemo i da je gradska vlast u Beogradu obećala da će đaci svih osnovnih škola ove godine dobiti besplatne udžbenike. Neke opštine i gradovi u unutrašnjosti daju besplatne školske knjige, ali uglavnom đacima nižih razreda.

Osim udžbenika, potrebno je kupiti i sveske različitih formata koje, zavisno od veličine, kvaliteta, ilustracije, broja listova i toga da li su ukoričene, koštaju od 80 do 500 dinara. Tako se male sveske kreću od 80 do 120, a velike od 130 do 500 dinara.

Oprema za fizičko

I za fizičko vaspitanje je potrebna oprema, u koju spadaju obavezne posebne patike, trenerka, helanke ili šorts, majica kratkih rukava, kao i vreća za opremu. Deca koja bolje brinu o svojim stvarima mogu da korsite i opremu od prošle godine. Međutim, ko hoće da se ponovi treba da izdvoji za vrećicu od 300 do 1.000 dinara, obične bele majice mogu da se nađu za 700 dinara, helanke za devojčice i šortsevi za dečake koštaju oko 1.000, dok su "obične" patike oko 4.000 dinara.

Đaci sedmog i osmog razreda imaju 15 predmeta, plus veronauka ili građansko, pa im je potrebno najmanje 14 novih svezaka, a nisu im potrebne samo za likovno i fizičko. Ako se roditelji odluče za štednju i kupe najjeftinije male sveske, one ih koštaju 1.120 dinara, a ako reše da kupe bolje, pa samim tim i skuplje velike sveske, to će ih koštati oko 7.000 dinara. Ipak, roditelji nam kažu da kombinuju male i velike sveske i da ih one izađu oko 5.000.

Kada je reč o rančevima, najjeftiniji su oko 4.000 dinara, a ima ih i za 10.000, mada roditelji kupuju uglavnom one od 6.000.

Pernice su od 1.200 do 3.000 dinara, pribor za likovno "izađe" od 1.500 do 2.000 dinara i podrazumeva blok, kesu, tempere, vodene bojice, četkice, posudu za vodu, paletu, plastelin...

Za pribor za geometriju potrebno je od 450 do 800 dinara, a još treba kupiti i vežbanku za pismene, notne sveske i neke druge "sitnice"...

Tako računica pokazuje da najmanji trošak za opremanje đaka knjigama i priborom iznosi oko 26.000 dinara, najveći je 48.000.

- Obično kupujemo bolje sveske i pribor jer se na duže staze isplati pošto je kvalitetniji i duže traje - kaže majka jednog šestaka za Novosti.

- Ipak, to je potrošni materijal, pa je tokom godine potrebno kupiti još mnogo sveski, olovaka, gumica...

Roditelji jednog prvaka ističu da im je učiteljica dala spisak obaveznog pribora koji dete mora da ima kod sebe.

- Uz pribor, detetu moram kupiti nove patike, ranac, a sve to će me koštati kao jedna minimalna plata - kažu ovi roditelji.

(Novosti/Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:49
Kako da uštedite kada kupujete deci školski pribor
Izvor: Tik Tok/_adaywithmissa
Izvor: Tik Tok/_adaywithmissa

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica