Majka dvoje dece Kia Jeub godinama je zaljubljenica u ledene kupke, zbog čega je na društvenim mrežama dobila nadimak "Ice Queen" (Snežna kraljica), prenosi portal Blic žena. Ona svog 18-mesečnog sina i šestogodišnju ćerkicu neretko kupa u ledenoj vodi ili u kadi sa velikim kockama leda.

Dok neki veruju da hladne kupke mogu da kontrolišu bol, otok i upale ako se praktikuju u kratkim vremenskim intervalima, drugi su mišljenja da to nije dobro kao stalna praksa. Činjenica je da niko nije istražio kako ledene kupke deluju na decu, ali postoje preporuke da nisu za mališane.

"Najbolja stvar koju mogu da uradim za svoju decu jeste da im budem dobar primer i da mi se pridruže u ovome, da im dam samopouzdanje, mir i hrabrost", napisala je uz video koji je objavila na TikToku, a koji ima skoro tri miliona pregleda. Mnogi nisu skrivali da njenu metodu smatraju pogrešnom, pa su tako osvanuli komentari poput: "Loš si primer", "Kakva si ti majka", "Nemoj to da radiš sa decom", "Deca to ne razumeju"...

Prema klinici Klivlend, uranjanje u hladnu vodu, takođe poznato kao krioterapija, može da bude korisno za zdravlje: da ublaži bol u mišićima i upale, obori temperaturu, poboljša koncentraciju i san.  Ali, s druge strane doktor Dominik King za "Today" rekao je da se ledene kupke nikako ne preporučuju maloj deci ili osobama s određenim zdravstvenim problemima. "Prvo i najvažnije, postoje medicinska stanja kod kojih morate da se savetujete sa svojim lekarom pre ulaska u ledenu kupku jer to može imati negativne i potencijalno opasne posledice", ističe on.

Osobe sa srčanim bolestima, visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, perifernom neuropatijom, bolešću aglutinina i venskim zastojem ne smeju da praktikuju ovakav vid terapije. Rusi pak smatraju da ledena voda "čeliči imunitet". Čuveni ruski specijalista kineziterapije profesor doktor Sergej Bubnovski preporučuje jednostavnu metodu za jačanje imunosistema – tapkanje stopalima u hladnoj vodi. Hladna voda i hladan tuš imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama, pogotovu u Rusiji. Po objašnjenju Bubnovskog savetuje se tuširanje hladnom vodu ujutru i da soba u kojoj se spava mora biti rashlađena za bolji san.

– Svake večeri kad se vratite kući posle napornog radnog dana, sipajte u kadu ili lavor 15 centimetara potpuno hladne, ledene vode. Nikako ne dodajte toplu vodu. Zatim uđite bosi u kadu i tapkajte stopalima po ledenoj vodi samo 15 sekundi, pokušavajući da za to vreme napravite 48 brzih, kratkih koraka. Nakon toga obrišite noge grubim frotirskim peškirom pa obujte vunene čarape. Radite tako svako veče i u velikoj meri ćete ojačati imunitet. Ako vas je uhvatio grip, tapkajte bosim nogama po ledenoj vodi na svaka četiri sata – savetuje doktor Bubnovski.


BONUS VIDEO:

Bogojavljenje MONDO/Uroš Arsić


Izvor: Yumama