Ukoliko odlučite da letujete sa decom u Crnoj Gori, da uživate u mirisu mora, malim talasima, zaslasku Sunca, igranju u pesku i svim blagoslovima porodičnog letovanja, onda je važno da pažljivo izaberete plažu. Mnogim roditeljima je važno da plaže budu uredne, sređene, da je more mirno, voda čista, a pesak ili šljunak su svakako zanimljivija opcija za decu od kamenčića.

Donosimo vam izbor od 4 plaže u Crnoj Gori koje se posebno izdvajaju kao sjajne za kupanje sa decom:

plaza crna gora_2284925379.jpg
Shutterstock 

1. Petrovac

Mali gradić koji odiše posebnom atmosferom i primorskim duhom. Mnoge porodice se baš odlučuju ovde da letuju jer je čisto, mirno i tiho, a plaža je šljunkovita, a ponegde ima i peska. Sjajno šetalište, restorani i supermarketi daju letovanju u Petrovcu dodatnu prednost, a često se organizuju i razne dečije predstave i aktivnosti. Pored plaže u Petrovcu, odavde se lako dolazi i do plaže Lučice koja je isto zanimljiva deci, posebno malo starijeg uzrasta, jer priroda ovde omogućava puno prostora za igranje i istraživanje. Šetnje kroz borovu šumu u Petrovcu čiji se miris meša sa mirisom mora svakako deluje blagotvorno na zdravlje i raspoloženje cele porodice.

plaza crna gora_2062088933.jpg
Shutterstock, Jana Janina 

2. Plavi Horizonti

Kristalno more, peščana plaža i prirodan hlad su razlozi zbog koji porodice sa decom dolaze ovde na odmor. Postoji peščani i kameni deo plaže u kojima deca jednako mogu uživati. Plavi horizonti se nalaze u dnu uvale Pržno, koja se smatra jednom od najlepših na ovom delu poluostrva Luštica. Do Plavih horizonata iz Kotora ili Tivta potrebno je 15 minuta. Dužina plaže je 350 metara. Plaža je okružena maslinovom i borovom šumom što daje plaži jedinstveni šarm i živopisni izgled.

plaza crna gora_2152038443.jpg
Shutterstock, Jaroslav Moravcik 

3. Žanjice

Smeštena je prekoputa Herceg Novog, a do nje se može doći na dva načina, brodom i kopnenim putem. Okružena maslinama i poznata po nestvarno lepim nijansama plave boje, ova plaža privlači pažnju mnogih turista, ali zbog prirode i čistoće, kao i sitnih kamenčića, često je jedna od omiljenih porodicama sa decom. Ali, zbog izuzetne čistoće vode, na morskom dnu se mogu videti brojni ježevi, pa o tome treba voditi računa prilikom ulaska u vodu. U toku sezone sa plaže Žanjice polaze brodići za izlete do čuvene crnogroske pećine Plave špilje i ostrva Mamula.

plaza crna gora_2082421285.jpg
Shutterstock, Jana Janina 

4. Rafailovići

Rafailovići su malo ribarsko mesto, a plaža je spojena sa Bečićima. Plaža u Rafailovićima smatra se jednom od najlepših plaža Jadrana. Plaža je peskovita, s primesama šljunka i potpuno je opremljena tuševima, svlačionicama, barovima i restoranima. Zbog peska i laganog urona u more predstavlja odlično mesto za kupanje i odmor porodica sa malom decom. Mesto je pored Budve, pa se do njega može doći prelepom pešačkom stazom. Bez brige možete krenuti u šetnju i sa manjom decom jer tom rutom često prolaze i vozići u čijoj vožnji mališani mogu posebno uživati.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Crna Gora TikTok/montenegrinbeauty