Majka jede meso, otac ne, ili su oba roditelja vegani? Ako su roditelji razvedeni, ovo pitanje se još više usložnjava. Razmišljanje na ovu temu švajcarskog pisca Tomasa Majera donosi korisne ideje.

"Otac sam dečaka koji će uskoro napuniti 10 godina i koji je od početka živeo na dva mesta, kod mene i kod bivše supruge. Život na dve adrese za decu i roditelje je emocionalni i logistički izazov, ali ideološki gledano ovo je čist raj, jer ne morate da pravite čitav niz kompromisa", navodi pisac na portalu wireltern.de. "Tako nismo morali da se dogovaramo o ishrani našeg deteta, već smo mu jednostavno servirali ono što smo i sami jeli: kod majke uvek ima jaja, sira i mesa, ali zato se nikada ne gleda TV, dok kod mene televizije ima podosta", iskren je otac.

"Pre dve godine moj sin je odlučio da postane vegetarijanac. Obradovao sam se. Više bih voleo da je postao vegan, ali nisam rekao ništa. Ionako sam pokušavao da ne utičem na njega, samo sam odgovarao na njegova pitanja zašto ne jedem životinjske proizvode. Pažljivo me je svaki put slušao, čak su ga užasavali detalji oko načina na koji se životinje tretiraju, a nešto od toga nije želeo ni da čuje. Samo je jednog dana najavio da više neće jesti meso, ali da će nastaviti da jede jaja i sir".

"Njegovoj majci se to nimalo nije dopalo. Plašila se za zdravlje našeg deteta. U njenim očima, šnicle, omleti i pre svega mleko su izuzetno zdravi. Ona je odbacila činjenicu da ovakva ishrana direktno šteti životnoj sredini, da životinje pate - odbacila je sve ovo kao da previše dramim. Naš mir je tada nestao. Do tada smo samo puštali jedni druge da rade po svome. Sada kada se nešto promenilo, otvorio se jaz koji je postojao i ranije, ali u koji se niko nije usudio da uđe jer smo imali svoje trpezarijske stolove", otvoreno piše Majer.

"Našli smo kompromis: majka više ne sprema meso, a ja sam pristao da kupujem jaja i sir. Mislio sam da je to pošteno i prema njemu: ako voli jaja, neka ih jede. Međutim, trebalo mi je da uložim napor da ponovo ove proizvode vratim u moju potrošaćku korpu", kaže Tomas i dodaje " U isto vreme, veganstvo stvara nedostatke vitamina B12, gvožđa, kalcijuma, joda i omega-3 masnih kiselina, koji se mogu nadoknaditi ali to zahteva gvozdenu disciplinu. Najbolji je miks kako je moj sin učinio, on mi je po mnogo čemu uzor. Uvek je iskren, uvek saosećajan i tačno zna šta želi, a šta ne", priznaje pisac.


BONUS VIDEO:

DRAGOJEVIĆ OD RAZVODA SA DALILOM ZADRŽAO SAMO VERU! Dejan otišao u Meku da se POMOLI ALAHU, ritualno se čisti Instagram

Izvor: Yumama