Važno je da pružimo podršku novopečenim majkama i da razumemo da mama nakon porođaja može da se suoči sa raznim emocijama i izazovima, pa čak i sa postporođajnom depresijom ili sa anksioznosti. Međutim, treba da budemo pažljivi u načinu na koji o tome pišemo i da promovišemo empatiju i razumevanje.

Jedna majka hrabro je podelila svoja iskustva na društvenim mrežama, izražavajući frustracije i teškoće koje je doživela nakon porođaja. U svom postu, negativno je iznenadila mnoge izjavom da se "zeznula" što se odlučila za majčinstvo i da joj je to najgora odluka u životu.

"Drage moje, majčinstvo je robija. Od trena kad sam rodila nisam imala ni mira ni odmora. Sa bebom ne mogu zbog toga da se povežem. Da mi je neko zaista iskreno rekao kako će biti, ne bih nikako pristala na ovo. Ja lično nisam imala nikakvu pomoć nakon porođaja, ali ni žene s kojima sam o ovome pričala nemaju mnogo drugačije iskustvo od mene. Puno muke - nagrada nikakva. To je istina. Muževi su nesposobni ili nezainteresovani da pomognu. Njegov život ostaje isti i to je svima OK, a ti si majka i ti si nebitna. Nekada maštam o svom životu pre bebe i kako su mi najobičniji dani bili prelepi. Čak i kada sam imala neki problem na poslu ili na faksu - bilo je mnogo bolje jer sam mogao makar malo da odahnem kad dođem kući, naspavam se i krenem napred. Ovo sada je noćna mora. Ne radite ako volite svoj život kakav je sad. Nije vredno, šta god da vam govore.", napisala je ona.

Važno je razumeti da majčinstvo donosi velike promene u životu žene, a period postporođajne depresije i anksioznosti može biti izuzetno izazovan. Mnoge majke se suočavaju sa različitim emocijama, uključujući sumnje, umor, nesigurnost i osećaj preplavljenosti. Ovi trenuci nisu retki i ne treba ih zanemarivati.

Iskrenost o ovim osećanjima može biti prvi korak ka pronalaženju podrške i razumevanja. Deljenje takvih iskustava može podstaći otvorenu raspravu o mentalnom zdravlju majki i ukazati na potrebu za većom podrškom.

Važno je napomenuti da neophodno pružamo podršku i empatiju majkama koje imaju probleme sa mentalnim zdravljem, a ne da ih osđujemo, već da ukažemo da im je potrebna pomoć i stručnjaka. Pomažemo im tako što otvaramo prostor za razgovor o izazovima majčinstva i podstičemo svest o postporođajnoj depresiji i anksioznosti.

Sve majke zaslužuju podršku, razumevanje i pristup stručnoj pomoći ukoliko je potrebno. Neka ovaj post posluži kao podsetnik da je važno osnažiti žene u njihovoj ulozi majki, pružiti im podršku i pomoći im da se nose sa izazovima koje majčinstvo može doneti.

BONUS VIDEO:

"MAMA JE IMALA RANU U KOJU JE PESNICA MOGLA DA UĐE" Potresna ispovest žene čija je majka preminula posle boravka u domu za stare Kurir TV

Izvor: Yumama