Mnogi dečaci u Srbiji, ali i svetu odrastaju bez očinske figure. Mnogi očevi iako su pored dece, nažalost, ne posvećuju im previše pažnje, ne zato što neće, već zato što moraju da se bore i zarađuju za porodicu. Baš zbog toga se mnoge majke nose dve uloge - mame i tate, pa brinu u kakve muškarce će njihovi sinovi izrasti jer nemaju očinsku figuru pred sobom.

Iz takvih strahova mnoge se trude da se postave kao muškarci, da pokažu autoritet i agresiju, što može da izazove suprotan efekat. Takvo ponašanje loše utiče na razvoj dečaka, posebno na njegov budući odnos sa suprotnim polom.

Čuveni ruski psiholog Mihail Labkovski osvrnuo se na to kako mame treba da se ophode prema dečacima kako bi i pored toga što pored sebe možda nemaju mušku figuru, odrasli u jake muškarce.

"Zašto mama ne može da 'glumi' tatu i pokuša da bude stroga sa sinom? Zato što će jednostavno početi da je se plaši, da se stidi, a kao rezultat toga, zatvoriće se u sebe. Mama jednostavno mora biti svoja. Ona ne može da 'preljubi' dete", rekao je Labkovski i dodao:

"Znam da mnogi imaju strah da će biti previše mekani sa sinom i da će on odrasti u razmaženog maminog dečaka. To je glupost. Kada majka ne može da iskaže ljubav prema svom detetu na zdrav način, počinje da ga mazi. Kao da želi da se iskupi jer oseća krivicu. Na primer, ako naporno radi ili ima buran lični život, a dete je prepušteno baki, ona počinje da ga obasipa poklonima i ispunjava hirove. To neće dovesti ni do čega!"

Mihail Labkovski
Printskrin, Youtube/Michail Labkovskiy Ruski psiholog, Mihail Labkovski

Labkovski je objasnio i šta je ispravno ponašanje kada su u pitanju majke i sinovi.

"Ako je majka zdrava osoba koja jednostavno voli svog sina (puno ga ljubi, grli, često ga podiže, priča mu o svojim osećanjima...), to ga neće pokvariti. Upravo suprotno - on će odrastati u čoveka sa pravim, visokim samopoštovanjem. Naučiće i da od žena očekuje isti odnos prema sebi i neće dozvoliti da ne vrednuju sebe", objasnio je Labkovski.

Mama, sin, dečak
Shutterstock Mama i sin

Mnogi psiholozi insistiraju na tome da u blizini dečaka treba da bude neka vrsta muškog primera. Kao što je tata, deda, trener sporta ili čak komšija koji će želeti da sa njim provodi slobodno vreme. Međutim, Labkovski se nikako ne slaže sa tim.

"Dečaku neće biti ništa ako odrasta bez muške figure! Hoće li ići u školu? Hoće li tamo imati samo devojčice? Naravno da ne. A onda će živeti u svetu u kom ima i žena i muškaraca. Zato nema ni potrebe da bilo koga veštački privlačite", zaključuio je psiholog.

(Yumama)