Bušenje ušiju kod devojčica je mnogim roditeljima enigma. I dok neki žele da sačekaju da devojčice porastu i da se same izjasne, neki veruju da je najbolje da to učine sa 2-3 meseca, dok beba nije ni svesna toga.

Jedna majka je podelila svoje iskustvo. Probušila je uši svojim devojčicama još dok toga nisu bile svesne jer to je ono što se u njenoj porodici prenosilo iz generacije u generaciju, a onda se pokajala.

"Po inerciji, iz navike, odvela sam svoje dve bebe da im probuše uši kad su napunile dva meseca. Da mogu da vratim vreme, sada to nikada ne bih uradila. Kajem se!

Donela sam tu odluku sama i nisam se pitala šta će se dogoditi u trenutku kada me moje ćerke budu pitale zašto sam to uradila.

"Zato što je to običaj", to mogu da im odgovorim. Iako je to istina, suviše je jednostavan odgovor. Uradila sam to, a da nisam bolje razmislila.

shutterstock_1828081535.jpgMinđuše, bušenje ušiju
Shutterstock Bušenje ušiju

Obeležavanje tuđeg tela bez pitanja je nešto što mi se sada čini besmislenim i mislim da ono što treba da normalizujemo jeste da čekamo da devojčice budu svesne i same donesu tu odluku. Ako ih ne tetoviramo čim se rode, iako mnogi ljudi vole tetovaže, čemu i minđuše?

Jasno je da roditelji čine najbolje za svoju decu, a to uključuje i ovakve odluke, ali treba racionalno razmisliti. To su bebe, to boli! Može da im se zakači za odeću, telo može da reaguje na njih, može da dovede do infekcije...", zaključila je mama devojčica.

Da li je sve ovo vredno estetike? Šta vi mislite?

(Yumama)