Nakon što smo proslavili Detinjce i Materice, dolazi nam još jedan divan porodični praznik - Oci.

Ovo je dan svih očeva, a obeležava se uvek u poslednju nedelju pred Božić. Običaj je isti kao za Detinjce i Materice, ali ovog puta vezujemo tate i od njih očekujemo dar kako bismo ih oslobodili.

Prema narodnom shvatanju otac kao glava kuće ne sme da se nađe u tako "nezgodnom" položaju, pa vezivanje očeva traje mnogo kraće. Najsigurnije je oca uhvatiti i vezati na spavanju, pa će on nakon što se probudi biti primoran da podeli poklone kako bi se oslobodio.

Ova tri praznika spadaju u Božićne i upravo zbog zanimljivih običaja koji se za njih vežu, ovi praznici iznova povezuju decu sa roditeljima i doprinose njihovom što boljem razumevanju i ljubavi.

Karakteristično vezivanje ima simboliku čvrstih porodičnih veza, sloge i mira. Ovi praznici naročito su zanimljivi za decu koja su glavni akteri svih dešavanja, i koja potpuno ravnopravno sa odraslima učestvuju u proslavi praznika. Svakako, naročitu radost pored samog vezivanja izazivaju pokloni koji na kraju uvek završe u dečijim rukama.

Simbolika uzajamnog vezivanja i "drešenja" jeste i priprema za doček najradosnijeg praznika koji je čoveka vezao sa Bogom.

BONUS VIDEO:

pokloni koje žene ne vole za praznike tiktok/honestly.kaitlyn

(Yumama/R.I.)