Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS SU DETINJCI: Evo šta treba da uradite deci, kuća će vrveti od smeha i radosti, a simbolika je divna

Autor Radmila Ilić

Danas je divan porodični praznik u kom roditelji vezuju svoju decu, a onda dobijaju simboličan poklon kako bi ih pustili, evo zašto se to radi.

 Mama, dete, ćerka, poklon Izvor: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Detinjce. To je jedan od najvažnijih praznika tokom Božićnog posta, ali takođe i jedan od najlepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Obeležavaju se treću nedelju uoči Božića tako što ujutru rano ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu decu kaišem, gajtanom ili običnim kanapom, koncem.

Vrednija deca se potrude da pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima "platiti otkup". Dešava se i da se deca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se pre nego što oni uđu u dečju sobu.

Deci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sede. Simbolično se vezuju čak i deca koja su još u kolevci, ali i odrasla "deca" koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se deca "otkupe" poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate deci nazad da se počaste.

 Mama, ćerka, dete, cveće
Ćerka poklanja cveće mami
Izvor: Shutterstock

Šta je simbolika vezivanja?

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovek dobro učinio.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica