Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O OVOM PROBLEMU NIKO NE GOVORI, A POGAĐA SKORO SVAKU MAMU: "Prevelik pritisak na poslu, troškovi, a dete samo hoće vas"

Autor Sandra Krstanović

Umorna mama iskreno o teškom povratku na posao i pritiscima sa kojima se suočava.

 mama-posao.jpg Izvor: Shutterstock

Malo se priča o izazovima sa kojima se žena susreće kada se vrati na posao posle porodiljskog.Više nije isto kao pre, sada imate još uvek malo dete kod kuće koje vas treba, a posao ne sme da trpi umor i iscrpljenost koja će vas sigurno još dugo pratiti.

Upravo je mama Mia na TikToku objavila video, koji je vrlo brzo postao viralan, želeći da objasni kako su mame sočene sa neočekivanim pritiscima po povratku na posao sa punim radnim vremenom.

"Da li ste znali da vas vaše dete najviše treba od rođenja do četvrte godine? Ipak većina mama svuda u svetu su prisiljene da se na posao vrate već u prvoj godini detetovog života. To je stvarno surovo!", ističe Mia.

U dvominutnom videu Mia tvrdi da je povratak na posao jedna od najtežih stvari za majke i da je važno da ne pretpostavljate da žene više vole da rade, nego da budu sa decom kod kuće."Na posao sam morala da se vartim, kao i većina žena iz finansijskih razloga. Raste pritisak i troškovi, a poslodavac od nas očekuje da radimo kao da nemamo malu decu kod kuće. Ako tražimo fleksibilno radno vreme ili rad na pola radnog vremena, ispadne kao da želimo poseban tretman", dodala je.

A kada dete krene u vrtić, svi znamo koliko je često bolesno, zbog čega smo prinuđeni da idemo na česta bolovanja i onda budemo često kažnjene zbog toga, odnosno dospemo na "crnu listu" poslodavca.

 dete-mama-zagrljaj.jpg
Dete grli mamu
Izvor: Shutterstock

"Svi znamo da su vrtići prepuni virusa i da je dete bolesno skoro svake nedelje, a ako imate više od jednog deteta onda je to "začaran krug" iz koga se teško izlazi. A troškovi su tu,čak i vrtić mora da se plati u punoj ceni iako dete često izostaje. To je veliki udarac na kućni budžet. Dakle dobijate manju platu zbog čestih bolovanja, a plaćate i vrtić iako dete ostaje kod kuće. U suštini radite da biste platili vrtić, a u većini slučajeva nije vredno toga", istakla je mama.

Osim tog, sve mame prolaze i kroz emotivnu krizu zbog osećaja krivice što ostavljaju dete koje teško podnosi odvajanje i često plače.

"Vrište za vama, a vi biste trebalo da odete kao da je sve uredu. I onda dođete na posao i celi dan razmišljate samo o svom mališanu i o tome kako je. Želite da budete u društvu odraslih i da vodite razgovore, ali istovremeno želite da budete kod kuće sa svojom bebom,.navela je i zaključila:

"Iako će vam mnogi reći da je to samo faza i da će deca brzo porasti, onda se obraćam svim poslodavcima da nam pomognu da izguramo tu fazu, a ne da od nas traže da biramo između posla i deteta".

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica