Roditeljstvo je zahtevna životna uloga puna odricanja i odgovornosti, pa zato ni očevima ni majkama nije lako. Kada se govori o roditeljstvu, mnogi ljudi prvo pomisle na majke dok očeve stavljaju u drugi plan. Međutim, uloga oca u razvoju i vaspitanju deteta je ogromna bez obzira na to što je prirodno da se majka više angažuje. Otac može preneti vrlo važne stvari na svoju decu, a ovo su lekcije zbog kojih će im kasnije u životu biti zahvalni:

Emocionalna dostupnost

Otac bi trebalo da otvoreno razgovara sa detetom kada su osećanja u pitanju. Ako se pojavi ljutnja ili frustracija, dobro je da se objasni detetu zbog čega dolazi do nje, da se radi o reakciji zbog određenih osećanja. Zatim bi trebalo detetu objasniti šta je to što u tim situacijama može da se uradi drugačije. To pomaže svima jer podstiče komunikaciju i konstruktivni dijalog.

Slušanje

Baš kao što bi otac trebao da razgovara sa svojim detetom, tako bi i ono trebalo da ima osećaj i želju da razgovara sa svojim ocem. Nema prostora za tvrdoglavost i nikada ne bi trebalo da se bilo ko ustručava da pokaže osećanja.

Saosećanje

Ideja o snažnim muškarcima koji ne plaču guši svaku šansu za empatiju. Bol treba osetiti i proživeti, bez obzira na godine i pol. Naučite decu da prihvate svoja i tuđa osećanja jedna je od najvažnijih lekcija.

tata i ćerka.jpg
Shutterstock 

Naklonost

Pokazivanje ljubavi svom detetu trebalo bi da bude deo svake interakcije. U društvu se često čini da samo majke imaju pravo da plaču, što je pogrešno, a iskazivanje privrženosti i ljubavi oca prema detetu ključno je za razvoj njegove samosvesti, samopoštovanja i poverenja u jednakosti i ravnopravnost svih ljudskih bića.

Dobar uzor

Očevi bi trebalo da brinu o sebi i svojim obavezama, ali i da koriste primeren vokabular. Takođe bi trebalo da pokazuju kako se prema svima odnose sa poštovanjem jer deca mnogo više uče posmatrajući nego slušanjem.

(Yumama)