Ovo anonimno pismo napisala je mama dečaka koji je odbačane i neshavćen u školi.

Prenosimo vam pismo u celosti:

"Potpuno sam svesna da sam roditelj nestašnog deteta. Razumem da ste zabrinuti za obrazovanje vašeg deteta kada moje dete stalno ometa. Možda ste jedan od onih koji su se žalili direktoru.

Držim glavu pognutu, dišem polako. Moram da sačuvam snagu da sa osmehom dočekam svoje dete i zadržim njegove brige. Nadam se da se učiteljica neće pojaviti sa spiskom pritužbi i da možemo da idemo kući.

Ne znam šta vam je rečeno, ako ništa drugo. Moj sin ima autizam i bori se da se nosi sa bučnom učionicom. Bilo je situacija kada je prevrtao stolove i stolice pokušavajući da prenese svoju nelagodu, a razred je zbog toga evakuisan. Razumem da je vaše dete bilo uplašeno. I moje dete je bilo uplašeno - uplašeno do tačke kada više nije moglo da kontroliše svoje postupke.

majka sa sinom.jpg
Shutterstock Majka sa detetom

Kada u vestima pročitate da je budžet za posebne obrazovne potrebe smanjen širom zemlje, verovatno mislite da niste pogođeni, ali jeste. Trebalo nam je više od godinu dana, uz pomoć škole, da dobijemo dijagnozu i sredstva za podršku. Rečeno mi je da je ovo relativno brzo, ali mom detetu to nije bilo tako. Morala sam da odustanem od posla u tom procesu.

Mislim da bi ste mogli naučiti ponešto. Ako biste odvojili vreme da razgovarate sa mojim detetom, ili da ga pozovete na na druženje ili zabavu (on ne ide na mnoge), otkrili biste da je dobro vaspitan i pristojan. Takođe je bistar, zabavan, brižan i zanimljiv. On samo ima drugačiji način gledanja na svet. Vaša deca to znaju možda su to spomenuli?

Čak i odrasli mogu da budu surovi i bez razumevanja. Koliko puta sam bila u situacija da slušam iza leđa razne priče o mom detetu i meni "što se ne bavim njime". Pa dragi roditelji, kada biste makar na trenutak pomislili kako je meni, možda ne biste pričali takve gadosti o mojoj porodici. Ja ne tražim od vas da nas po svaku cenu prihvatite, ja vas samo molim da nam pružite šansu.

Ispred školske kapije srela sam druge roditelje autistične dece. Oni su inovativna, otporna grupa koja pruža podršku, iz svih sfera života, a njihova deca imaju toliko toga da ponude svetu. Ponosna sam na ovo tajno pleme.

Tako da možete nastaviti da ignorišete, žalite se i šaputate. Ovde sam samo zbog svog deteta, ali vas molim da ponekad pomislite kako nam je".

(Yumama)