Tetke imaju posebno mesto u srcima dece.

One mogu pružati mnogo ljubavi i podrške u svim fazama života, ali takođe mogu pomoći svojoj sestri ili bratu u podizanju njihove dece.  Ovo je 10 razloga zašto su tako čarobne:

1. Uvek se rado igraju

Tetke vole provoditi vreme sa decom i zajedničko vreme najčešće žele iskoristiti za igru i zabavu. Svaki mališan zna da će, kad njihova tetka dođe, dobro provesti vreme.

2. Daju odlične poklone

Deca znaju da tetke donose najbolje poklone. Pa ne kaže se uzalud u žargonu da svi jedva čekaju da im stigne "tetka iz Nemačke". A tetke često odaberu pravi poklon.

3. Mogu pružiti novi pogled na svet

Ponekad je stavove i probleme teško deliti sa roditeljima pa se tetke često pitaju za savet. Kako dete odrasta, razgovori koje imaju sa tetkom mogu pomoći u oblikovanju njihovog sveta jer one imaju dosta životnog iskustva koje mogu podeliti.

4. Mogu pružiti disciplinu, a da nisu previše oštre

Baš kao i roditelji, tetke znaju važnost usađivanja pravilnog ponašanja. Međutim, one obično uzimaju blaži pristup disciplini od roditelja jer imaju više strpljenja.

Mama, ćerka, dete
Shutterstock Tetka

5. Sjajne su dadilje

Tetke su srećne što mogu pričuvati mališane ako je njihovim roditeljima potreban predah. Boravak kod tetke može predstavljati lepu promenu detetove rutine i mogu stvoriti posebna sećanja. Takođe, roditelji u njih imaju poverenja, a svoje usluge neće ni naplatiti već će ih odraditi iz ljubavi.

6. Mogu ispričati priče o našim roditeljima

Budući da su odrasle sa našim roditeljima, tetke mogu deliti smešne priče i dogodovštine iz zajedničkog života zahvaljujući kojima svoje roditelje možemo videti u potpuno drugom svetlu.

7. Mogu podržati roditelje

Biti roditelj je težak posao, tetke su tu da pružaju savete ili jednostavno saslušaju jadikovanje.

8. Dobar su uzor

Deca uče kopirajući odrasle oko sebe. Nije dovoljno ispričati detetu kako se treba ponašati već deca takođe trebaju videti ova načela na delu. Tetka koja je uvek ljubazna i dobro se ponaša prema drugim ljudima je odličan uzor svakom detetu.

9. Mogu delovati kao posrednici između dece i roditelja

Normalno je da se deca i roditelji povremeno sukobljavaju.Posebno kad dete preraste u tinejdžera jer počinje formirati vlastiti identitet izvan granica svoje uže porodice. Budući da tetka zna i voli i dete i roditelja, ona je u odličnoj poziciji da deluje kao neutralni posrednik.

10. Mogu imati vlastitu decu

Konačno, ako ima vlastitu decu, tetka može podariti prijatelje za celi život. Veza između rođaka može biti jaka poput one između braće i sestara ako provode dovoljno vremena zajedno. Rođaci se međusobno podržavaju kroz životne uspone i padove, a zajednička sećanja na detinjstvo čine osnovu ove posebne veze.

(Yumama)