Narodnih verovanja je mnogo, naročito kada je u pitanju trudnoća. Od toga kog pola će biti beba na osnovu maminog stomaka, pa sve do ponašanja rodbine i trudnice, postoji mnogo verovanja i pretpostavki.

Mnoge bebe se rode sa nekim belegom na ruci, nozi, stomaku, a o tome bake vrlo često imaju razna verovanja.

Mnogi kažu da ovaj beleg na telu deteta nastaje zbog trudničke želje. Zapravo, ako trudnica nešto poželi i to joj se ne ispuni, beba će kao znak imati beleg na telu u obliku toga što je poželela. Smatra se, takođe, da ako neko ne ispuni želju trudnici, dobija čmičak na oku. Zato postoji verovanje da trudnici uvek treba ispunjavati želje.

U nekim krajevima smatra se da beleg na telu znači da je trudnica nešto ukrala. Ako beba ima beleg, recimo, u obliku grožđa, možda je mama dok je imala bebu u stomaku ubrala grožđe iz tuđeg dvorišta.

Neki kažu da, ako trudnica oseti jaku želju za nekom hranom ne treba odmah da dodirne stomak. Bake kažu da će, ako odmah dodirne stomak, na bebi ostati beleg u obliku te hrane.

Slično verovanje veže se i za kafu u trudnoći, gde se smatra da trudnica ne sme da dodirne stomak dok je pije, kako beba ne bi imala žute mrlje po telu.

Narodna verovanja nam služe isključivo radi zabave i ne bi trebalo mnogo da se oslanjamo na njih.

izvor: yumama