Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno da tata bude deo odrastanja: 6 korisnih stvari koje deca dobijaju od oca

Tate, uključite se! Vaša deca će biti inteligentnija, samostalnija i srećnija!

  Izvor: Foto: Shutterstock 137446907

Očevi, posebno oni koji pokazuju svoju ljubav, mogu mnogo doprineti razvoju i sreći dece. Verovali ili ne, igra sa tatom može decu učiniti inteligentnom i pomoći im na mnoge druge načine.

Povezane vesti

Povezane vesti

A zbog čega je to očinska ljubav korisna i preko potrebna?

1. Deca očeva koji brinu imaju veći koeficijent inteligencije

Prema studiji koju je Erin Pouhnet sprovela na Univerzitetu Konkordija, očevi značajno doprinose kognitivnom razvoju dece. I devojčice i dečaci sa brižnim očevima pokazali su veći koeficijent inteligencije. Štaviše, devojke koje su imale brižne očeve pokazivale su manje emocionalnih poremećaja i teškoća sa ponašanjem u predadolescentnim godinama.

2. Njihove ćerke su pametnije i asertivnije

Očevi imaju vrlo važnu ulogu u obrazovanju svojih ćerki. Prema istraživanju, devojke koje imaju ohrabrenje svojih očeva češće se bave poslovima koje uglavnom obavljaju muškarci. Osim toga, puno profesionalnih sportistkinja odaje priznanje svojim očevima koji su ih podržavali na putu uspeha i razvijali njihovu izdržljivost. 

3. Njihovi sinovi se klone lošeg društva

Očevi imaju značajan uticaj na razvoj identiteta deteta i društvene odnose. Deca iz porodice bez oca imaju tri puta veću verovatnoću da postanu kriminalci do 30. godine. Takođe se navodi da većina članova bandi dolazi iz porodica bez oca.

4. Njihova deca su ređe zavisnici

Procenjuje se da većina pacijenata koji pate od zloupotrebe droga dolazi iz domova bez oca.

5. Njihova deca su emocionalno inteligentnija

Glasna rasprava između dece i očeva zapravo je korisna. Doktor Entoni T. De Benedet i Lorens Koen veruju da to značajno povećava samopouzdanje dece. Svađajući se, raspravljajući ili zabavljajući sa očevima, deca uče bolje da saosećaju i kontrolišu svoje osećaje.

6. Njihova deca imaju više samopouzdanja

Deca koja imaju topao odnos sa očevima obično postanu samopouzdane odrasle osobe. Očevi često imaju ulogu prijatelja i savetnika koji vodi svoju decu na pravi put i pomaže im ako je to potrebno.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica