Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako želite da budete dobar tata, morate ustati sa kauča: Pismo jednog oca koje je raznežilo svet

"Ako ste se vratili sa posla, pitali šta je za večeru i seli pred televizor, ne znači da ste prisutni..."

  Izvor: Foto: Shutterstock 1154866195

Očinstvo je prekrasno iskustvo. Ali što znači biti dobar tata? Zanimljivo viđenje očinske uloge za portal Scary Mommy opisao je novinar Klint Edvards.

"Bio sam na više tribina na kojima su voditelji pitali poznate očeve šta znači biti dobar tata. Najčešći odgovor glasio je: Dobar tata znači biti prisutan. Na tu tvrdnju bi svi očevi s odobravanjem klimali glavom, kao da svi tačno znaju što to znači.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ali, znate šta? Mislim da niko od prisutnih, čak ni ti slavni očevi, nemaju pojma šta to tačno znači. Objasniću. Biti prisutan zvuči vrlo pasivno, zar ne? Zvuči kao da je uloga oca samo da sedi i gleda televiziju, dok majka radi sve drugo. Prisutni ste jer je vaše telo u istoj sobi u kojoj se nalaze i vaša deca. Međutim, moram vas razočarati - pasivno prisustvo nije ono kako bi pravo očinstvo trebalo da izgleda.

Ako ste se vratili sa posla, pitali šta je za večeru i seli pred televizor, ne znači da ste prisutni. Kad se skrivate u kupatilu i brbljate na mobilni, umesto da pomognete svojoj iscrpljenoj supruzi, ne znači da ste prisutni. Ako sedite pored svog deteta dok se ono igra, i u isto vreme odgovarate na mejlove ili telefonirate, ne znači da ste prisutni.

O svemu ovome mogu da govorim jer sam u 13 godina očinstva za sve navedeno bio kriv.

Pa, kako zapravo izgleda biti prisutan? Biti prisutan znači biti aktivan. Jer, biti prisutan je akcija. Biti prisutan znači angažovati se oko dece i biti im primer. Biti prisutan znači pomoći deci da se okupaju pre spavanja, a potom ih smestiti u krevet i pročitati im tri priče, i to baš onda kad im želite pročitati samo jednu. Biti prisutan znači da morate biti dosledni i ako, na primer, u školski planer svog deteta napišete "čitati sa detetom 20 minuta", to morate i učiniti. Biti prisutan znači da treba da primetite da je vaša supruga na rubu od silnih obaveza i da kažete svom desetogodišnjaku: ‘Mogu li ti ja pomoći? Tu sam. Šta ti treba?’

Biti prisutan znači sedeti pored svoje dece u petak uveče i gledati grozne animirane crtaće koje jako vole. Biti prisutan znači slušati, ali stvarno slušati, ono što vaša deca govore i dati im savete. To znači da morate otvoreno i iskreno govoriti i o greškama koje ste vi učinili dok ste bili njihovih godina. To vas humanizuje, a deci pomaže da se osećaju povezano sa vama.

U slučaju razdvajanja i razvoda, biti prisutan znači što je više moguće provesti vreme sa decom. To znači da svojoj deci, kad su sa vama, morate dati prioritet u odnosu na sve drugo. To znači da nikada ne smete propustiti da provedete sa decom zakazani vikend, po podne ili praznik. To znači da svoju decu morate redovno zvati i slati im poruke, i činiti sve što je moguće kako bi ona razumela da ste uvek tu za njih, da ćete ih slušati, voleti i savetovati, i onda kad više ne živite pod istim krovom.

Što se tiče vašeg braka, deci morate pokazati - dobro pogađate - kako voleti svog partnera, kroz svoje postupke. Morate im biti uzor.

Želim da me moj sin vidi kako njegovoj majci kupujem cveće i sam pakujem veš, jer nikad nisam video svog oca da to radi. Želim da moj sin zna koliko je važno pokazivati ljubav, čak i nakon puno godina braka. Svojim ćerkama želim da očekuju cveće. Želim da očekuju da i njihov suprug učestvuje u kućnim poslovima. Želim im da se udaju za osobu koja je spremna za njih odvojiti svoje vreme i deo novca uložiti u romantiku.

Ne želim da se moja deca osećaju izgubljeno kao što sam se ja osećao. Želim da znaju kako izgleda dobar brak. Želim da bez imalo sumnje znaju da sam voleo njihovu mamu.

A da bi oni to znali, ja im to moram pokazati.

Svaki put kad svojoj deci kažem da volim njihovu mamu, oni zakolutaju očima i kažu: Tata, to znamo. Obožavam kad to kažu jer, bez obzira na sve što će im se dogoditi u životu, znaju da imaju roditelje koji se vole i koji vole njih. Kako dolazim iz nefunkcionalne porodice, znam koliko je to deci važno. Ono što sam video kod svoga oca bila je čista ravnodušnost. Video sam izbegavanje. Video sam tišinu dvoje ljudi koji su nekada bili zaljubljeni, ali su se potpuno udaljili.

Pokazati svojoj deci da volite svog partnera znači znati reći oprosti. To znači znati priznati da ste pogrešili. To znači reći Volim te. I sve to raditi pred svojom decom.

Sad slušajte: ako ne možete voleti drugog roditelja svoje dece, pronađite način da ga poštujete i slušate. Bez obzira na situaciju, oboje ste roditelji. Razumem da je nekima od vas to možda najteži deo očinstva. Ali, ako želite biti dobar tata svojoj predivnoj deci, morate poštovati njihovu mamu.

Momci, biti prisutan je aktivan glagol. To nije nešto što možete pasivno postići. Biti prisutan znači biti dostupan, slušati, gledati postupke svoje dece, čuti se sa njihovim učiteljima, ići na njihove utakmice, ustajati noću, proveravati jesu li oprala zube, upoznati njihove prijatelje i milion drugih stvari.

Da, jako je važno biti prisutan. To je najvažnije što možete učiniti kao roditelj. To nije pasivna uloga. Na tome morate aktivno raditi, jer to nije nešto što se dogodi samo od sebe ako živite u istoj kući. To je nešto na čemu morate raditi svaki dan kako bi vaša porodica znala da su vam oni najvažniji na svetu.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica