Danas na meniju savršen ručak! Za slavlja, za vas... Obećavam uživanje u svakom zalogaju.

Juneća supica

Potrebno je:

- dve šargarepe 

- celer

- dva peršuna

- rezanci

- pola kilograma junetine

Priprema:

Prvo kuvati junetinu podeljenu na nekoliko delova (kako bi se pre skuvala), pa posle sat dodati iseckano povrće (samo koren peršuna, liske dodajemo na kraju). To se zajedno kuva još oko pola sata, pa meso izvadite, a ubacite rezance. Polako ih dodajete da ih ne bi bilo previše kada nabubre. Na kesici piše koliko se kuvaju, zavisi od proizvođača. Naravno, kad dodate rezance, supicu posolite po ukusu.

Juneća salata

Potrebno je:

- meso iz supice

- 400g šampinjona

- velika čaša pavlake (to je minimalno, ja stavljam i više, jer salata bude ukusnija)

- malo majoneza (čisto da ukus ne bude preblag, ali je zaista potrebno jako malo)

juneca-salata-supa-kiflice-sa-sirom-kuvamo-sa-mamom-sofija-lenka

Foto: Privatna arhiva

Priprema: 

Meso isitniti prstima, sve sjediniti i posoliti. Ostaviti da se ohladi. 

Sve ovo idealno je i ako pravite neku proslavu ili veći ručak. Možete kuvati više mesa, pa deo odvojiti i ostaviti za ručak. Mi smo imali meso od prethodnog dana, pa nisam dodavala. A ova salatica sjajna je i za doručak.

Kiflice sa sirom

I, kao što sam obećala, najsavršenije kiflice sa sirom! 

Potrebno je:

- šolja toplog mleka 

- kesica suvog kvasca

- šećer

- trećina šolje ulja

- so

- tri jajeta

- 600g brašna (meko, tip 400)

- 500g sira

- susam

- puter ili margarin

Priprema:

Toplo mleko sipati u posudu gde ćete mesiti testo. Dodati kvasac, kašičicu šećera i to lepo promešati. Zatim u to dodati kašičicu soli, ulje i celo jaje, pa opet promešati. Na kraju dodati brašno i testo umesiti tako da ne bude lepljivo, ali ni tvrdo, već na granici da se lepi. Ako bude tvrdo, dodati tople vode. Potrebno je da smesa bude duplirana (na toplom oko pola sat, sat). Zatim testo premesite, ali blago, jer ako ga previše gnjavite neće biti vazdušasto (sa testom uvek polako i lagano) i podelite na tri jednaka dela. Testo razvucite oklagijom i podelite na trougliće (veći za veće kiflice, manji za manje, ko kako voli). Punite sirom, oblikujte kiflice i ređajte na pek papir. Kada završite, svaku kiflicu premažite žumancetom, pospite sa malo susama i na svaku stavite kockicu putera ili margarina. Idu u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni 20 do 25 minuta. 

Ručak za bebu ovaj put izostavljamo, jer su kiflice uz jogurt super doručak, a supica i meso uz povrće idealan ručak. 

juneca-salata-supa-kiflice-sa-sirom-kuvamo-sa-mamom-sofija-lenka

Foto: Privatna arhiva

Mama Sofija i beba Lenka

Probajte i...