Zbog složene prirode stanja kože, ne postoji ultimativni lek koji odgovara svima. Različiti pokretački faktori poput dijeta, stresa i hormona u velikoj meri definišu kako će se akne ponašati na vašem licu i kako će reagovati na tretmane koje sprovodite kako biste ih uklonili. Među pokretačkim faktorima, često se spominju i mlečni proizvodi, za koje se tvrdi da pogoršavaju stanje sa aknama. Pristalice ove teorije tvrde da izbacivanja mleka iz ishrane može učiniti da akne nestanu. Da li je to tačno? Da li postoje naučna stanovišta koja potkrepljuju ovu teoriju?

SA STANOVIŠTA NAUKE

Nekoliko studija je otkrilo vezu između konzumacije mlečnih proizvoda i akni na licu. Naučnici veruju da ugljeni hidrati u mlečnim proizvodima mogu uticati na nivo insulina i faktor rasta sličan insulinu, što dovodi do pojave akni. Kravlje mleko je, kako znamo, namenjeno teladima i sadrži u sebi hormone rasta i anaboličke steroide koji mogu kod osoba sa osetljivom kožom dovesti do pojave akni.

Mlečni proizvodi mogu sadržati hormone poput – androgena, estrogena, progesterona, melanokortina i glukokortikoida, koji mogu da prouzrokuju hormonsku neravnotežu. Ona u velikom broju slučajeva dovodi do pojave akni. Iako naučnici navode da mleko sadrži dovoljan broj hormona u sebi da postane uzročnik akni, ne postoje klinički dokazi da je isti slučaj i sa jogurtom ili sirom. S druge strane, ovi proizvodi imaju visok glikemijski indeks, a hrana sa ovakvim indeksom dovodi do rezistencije na insulin.

DA LI TO ZNAČI DA BI MLEKO TREBALO DA IZBEGAVATE U SVIM OBLICIMA?

Uopšteno gledano DA. Sve vrste mleka – sa više ili manje masti, obrana, u manjoj ili većoj meri mogu da dovedu do pojave akni. Tačan mehanizam po kom se to dešava nije definisan ali su zasigurno krivi hormoni u mleku.

Na farmama krave su često tretirane dodatnim hormonima kako bi se povećala proizvodnja mleka. To automatski dovodi do povećanja nivoa hormona u mleku. Kada pijete redovno takvo mleko nivo vaših hormona u telu se povećava i, ako imate osetljivu kožu, javlja se problem u vidu akni.

DA LI POSTOJI ALTERNATIVA?

Ako ste navikli da na dnevnoj bazi pijete mleko, alternativa kravljem mleku može da vam bude bademovo, sojino, kokosovo, pirinčano ili ovseno mleko.

Pročitajte i...