Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti za tate: kako da stvorite jaču vezu sa svojom bebom

Bebe stvaraju vezu sa mamom još dok su u stomaku. Postoji nekoliko načina da i očevi povećaju bliskost sa svojim mališanima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dok je majkama stvaranje bliske veze sa bebom mnogo lakše i prirodnije, očevima je nekada potrebno malo više truda. Kako biste stvorili jaču vezu sa svojim novim članom porodice, ispratite nekoliko saveta.

Prvi sati nakon detetovog rođenja

Prvi sati koje očevi i novorođenčad provedu zajedno mogu imati veliki uticaj na vezu koju razvijaju. Naučnici tvrde da će tate koje provodu mnogo više vremena s bebama odmah nakon rođenja imati veću šansu da se brže povežu s njima. Treba da gledaju bebe u oči, nose ih i pevaju im kad god posećuju maminu bolničku sobu.

Milujte svoju bebu

Otac i beba mogu se povezati dodirom. Naime, istraživanja pokazuju da time bebin mozak oslobađa oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, što dete čini srećnim. Takođe, dete će se osećati zaštićeno i smireno, a otac će biti bliži sa bebom. Zato je važno držati bebu u naručju, maziti je i pružiti nežnost.

Aktivno učestvujte u brizi o bebi

Istraživanje je pokazalo da roditelji koji preuzimaju više odgovornosti prema bebama imaju čvršću povezanost sa svojom decom od onih koji to nemaju. Očevi bi trebalo da se uključe za vreme kupanja, menjanja pelena, hranjenja, spavanja. Briga o bebi je naporan posao, ali ako mama i tata dele zadatke, napetost će se smanjiti i dete će se vezati za oba roditelja.

Povezane vesti

Igrajte se s detetom

Ljuljanje deteta, bacanje bebe u vazduh i pravljenje smešnih faca su odlične ideje. Verovatno ćete zbog toga biti prvi kojima će beba uputiti osmeh.

Čitajte detetu

Deca pamte jezik roditelja već u maternici i očarani su njihovim glasovima. Možete pred spavanje čitati detetu kratku priču. Beba će se radovati zvuku glasa i tako će se lako povezati s ocem. Osim toga, možete se obraćati bebi i dok je još u stomaku.

Nosite dete

Otkrijte svoj omiljeni stil nošenja deteta. Ako idete s bebom u šetnju, predlažemo vam nosiljku u kojoj će beba biti okrenuta prema vama, grudi o grudi.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica