Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragični događaji su sve češći - Kako spasiti dete koje se guši

Uz pomen mnogih slučajeva, od kojih su se mnogi završili tragično, apelujemo da obratite pažnju na sigurnost dece.

"Gutaju se figurice, žileti, novčanice. Piju se šamponi, varikine, lekovi. Na deci od jedne do tri godine neko mora držati oči stalno."

Ovaj savet uputio je direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić, nakon što je lekarka ovog doma zdravlja Alma Drešović pre nekoliko dana spasila život detetu koje se gušilo šahovskom figurom.

Iako odrasloj osobi ne bi palo na pamet da dete može uošte da dođe u situaciju da se guši šahovskom figurom, zrnom graška, ili čak delovima plišane igračke, deca upoznaju svet tako što svakakve predmete dodiruju i stavljaju u usta. Tako ima neverovatnih primera, kao što je onaj zabeležen u Crnoj Gori protekle sedmice, kada je u smenu dr Dređović dovedeno dete mlađe od godinu i po dana, kome je u grlu bio zaglavljen šahovski pion.

Srećom, doktorka i dežurna sestra brzo su i smireno reagovale, izvukle strano telo, a zatim i primenile reanimaciju.

Nedavno je dvogodišnja devojčica iz Rače popila "asepsol", koji se nalazio u flašici vode, a do greške je došlo krivicom odraslih. Ovo sredstvo za dezinfekciju  u sebi sadrži otrovnu supstancu benzalkonijum-hlorid,  koja može biti i fatalna ako se popije u većim količinama. Nedugo pošto je popilo malo tečnosti, dete je počelo da povraća.Devojčica je, srećom, dobro.

Takođe, zabeležen je primer dvogodišnjeg dečaka iz Durama, koji se prošlog novembra ugušio zrnom graška. Pomoć su mu prvo pružili roditelji, a zatim i hitna pomoć, koja je uspela da napravi prostor za protok vazduha, doduše uz teške muke. Dali su mu i masku sa kiseonikom, ali do tada je mališan već bio plav u licu, a nastupio je i zastoj srca. Prevezen je u bolnicu, ali mu nije bilo spasa.

- Šestog marta u 8 sati izjutra moj život se preokrenuo. Ustala sam da spremim starije dete za školu, a onda shvatila da mi je mlađa ćerkica mrtva - ovim rečima počela je ispovest jedna majka iz Britanije, čija se 18-mesečna ćerka ugušila plišanim igračkama.

Devojčica Koni ugušila se u gomili plišanih igračaka sa kojima je delila krevet, a koje je njena majka naređala tako da je spreče da slučajno ne ispadne iz kreveta. Dete se podvuklo pod najveću plišanu igračku i ugušilo se.

Povezane vesti

Zabeležen je i slučaj desetomesečne bebe iz Edinburga, koja se zagrcnula parčetom manga, užinom u vrtiću. Dečak je preminuo u bolnici nakon nekoliko dana.

- Kao i mnogi drugi roditelji, sekla sam mu zrna grožđa. Ali ovaj put je, smejući se, zgrabio grožđe sa stola, i pre nego što sam uspela da reagujem. Pomislila sam samo, "Molim te, nemoj celo zrno da progutaš i da se ugušiš" - ispričala je pre koju godinu majka tada osamnaestomesečnog Tobija iz Hemšira.

Ipak, njen strah se ostvario: dečak je počeo da se guši, ali hitna pomoć se brzo pojavila, izvadila zaglavljeno zrno iz detetovog grla, uz napomenu roditeljima da će ga ujutur verovatno boleti, ali i da je sada sve u redu. Ipak, nije bilo tako: dete sutradan nije moglo da se probudi, iako mu je srce radilo. Ispostavilo se da je tokom gušenja mozgu preduho bio uskraćen kiseonik. Mali Tobi je tada oslepeo i izgubio je kontrolu nad ekstremitetima. Nakon nekoliko godina, vid mu se vratio, ali i morao je da hoda sa pomagalima, nema reflekse niti ravnotežu, i teško mu je da se koncentriše.

Kako pomoći detetu koje se guši

U ovim strašnim situacijama, važno je da budemo smireni i pomognemo detetu koliko god je u našoj moći. Pogledajte kako možetepomoći mališanima koji se guše. 

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica