Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obucite ljubičasto i zabavite se: Proslavite 8. mart uz neodoljive aktivnosti sa decom

Pokažite mališanima značenje Međunarodnog dana žena i uživajte u svom prazniku na najlepši mogući način.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Internacionalni dan žena je globalni fenomen, i sve to zahvaljujući ljudima koji to omogućavaju. Kako bismo odali počast, a uz to i poslali poruku narednim generacijama, trebalo bi dati neki doprinost proslavi ovog dana, naročito sa našim mališanima, jer njegovo značenje ne mogu razumeti dok im ne pokažemo koje je zapravo njegovo značenje.

Mališani možda ne mogu razumeti lekciju o nejednakosti polova, ali sa vama mogu slušati priče o ženama koje su uradile velike stvari. Možete im po celoj kući pokazivati sve one stvari koje su stvorile žene, od filtera za kafu do mašine za pranje posuđa. Osnovci su već dovoljno veliki da shvate da svet nije još uvek potpuno fer prema svima. Pričajte im o počecima obrazovanja žena i borbi da se do toga dođe.

Postoji mnogo stvari koje možete raditi sa svojim detetom, koje su istovremeno zabavne, edukacijske i inspirativne. Ukoliko napravite tradiciju pravljenja čestitki za Dan zaljubljenih ili Vaskrs, možete sličnu zajedničku naviku stvoriti i 8. marta.

Povezane vesti

1. Posetite neki događaj

Širom sveta ovaj dan se obeležava koncertima, festivalima, marševima. U našim krajevima mnogo muzičara pravi koncerte, a razne institucije daju povlastice ženama toga dana. Raspitajte se i pronađite manifestaciju u kojoj ćete zajedno sa svojim mališanima beskrajno uživati.

2. Dekorišite dečju sobu

Jednorozi, superheroji i sirene na zidovima neće imati ništa protiv da podele prostor sa slikama koje podsećaju na njhivu vrednost. Uramite portret žena iz istorije kojim se divite, ili pomozite detetu da kreira svoj znak ili poruku koja inspiriše žensku snagu.


Foto: Shutterstock

3. Napravite lutke

Kroz ovu kreativnu aktivnost učite o ženama kroz istoriju. Napravite nekoliko kopija oslikane ženske figure, pa neka ih deca dekorišu po svom izboru. Neka se potrude da oslikaju žene kojima se dive, te odaberu Fridu Kalo, Nefertiti, Milevu Marić ili Isidoru Sekulić. Zalepite crteže na štapiće lepkom, i uživajte u igri i pričama o životima slavnih dama!

4. Napravite spisak žena kojima se divite

Cilj celoga dana jeste isticanje snage i zasluga žena, kako u pročlosti tako i sada. Sedite sa svojim detetom i razgovarajte o tom danu, pravite spisak svih žena koje znate, bez obzira da li su istorijske ličnosti, ili ih pak lično poznajete. Ogromna lista imena pomoći će detetu da razume značenje ženske istorije.

Povezane vesti

5. Napišite pismo dragim ženama

Ko su te velike žene u životu vašeg deteta? Baka, tetka, učiteljica, možda komšinica ili bibliotekarka? Neka dete odabere određenu damu i napiše joj pismo ili imejl, gde će joj se zahvaliti na tome što je superžena i uzor na koji bi se rado ugledalo.

6. Slikajte se!

Uzmite u ruke kamere, tablete, telefone i počnite sa klikanjem. Pravite lude zajedničke fotografije koje pokazuju divne živote žena. Možete fotografisati i druge žene kojim se vaše dete divi, poput nastavnice, komšinice ili neke nepoznate žene na ulici. Divite se ženskom rodu!


Foto: Shutterstock

7. Gledajte zajedno film

Napravite kokice, pronađite inspirišuće filmove o ženama koje su promenile svet. Prilagodite filmove uzrastu svog deteta.

8. Čitajte knjigu

Odvojte neko vreme da sednete sa svojom starom omiljenom knjigom u rukama, ili pak potražite nešto novo. Možete deci čitati kako o fiktivnim likovima, tako i o  likovima inspirisanim stvarnim ženama i velikim herojinama.

10. Idite na ženski ručak

Počastite svoju ćerku (a i sebe, svakako) odlaskom u omiljeni restoran ili kafić. Zaslužile ste.


Foto: Shutterstock

11. Podržite ženski biznis

Kada već odlazite u restoran, odaberite onaj čija je vlasnica žena, ili pak posetite radnje sa odećom, frizerske salone ili neke druge radnje na čijem čelu se nalaze žene. 

12. Obucite ljubičasto

Tamnije nijanse ili boja lavande u svakom slučaju simbolizuju žene. Simbolizuju pravdu i ponos, ka čemu stremimo već decenijama unazad. Dakle, nabacite omiljene krpice i krenite u osvajanje sveta!

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica