Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čarobno, posebno i bezbedno: 6 osnovnih pravila za uređenje dečje sobe (FOTO)

Za roditelje je pravi izazov izabrati odgovarajući izgled i nameštaj za sobu svojih mališana, te će vam ovih nekoliko osnovnih smernica pomoći prilikom odabira.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pri uređenju dečje sobe često se sudaraju želje i mogućnosti jer i dete i roditelji imaju mnogo želja, a ograničen prostor i budžet su veliki izazovi. U obzir treba uzeti i činjenicu da deca brzo rastu, te im se brzo menjaju ukusi i potrebe, stoga je pametno da od samog početka vodite računa o tome da se izabrano rešenje može prilagođavati kako dete raste. Ipak, pre nego što se zanesemo fotografijama kreativnih dečjih soba kojih je pun internet, moramo proći listu obaveznih elemenata u uređenju dečjeg kutka. 

Povezane vesti

Za sve aktivnosti

U idealnom slučaju dečja soba bi trebalo da sadržati tri osnovne zone: za spavanje, igranje i rad (školska deca), s tim da su deca, naravno, najviše zainteresirana za igranje. Najviše će ih oduševiti neuobičajena rešenja, kao što su mali šator na sredini sobe, zid na koji se mogu penjati, nameštaj u koji je moguće uvući se, krevet u zidnoj niši itd. Drugim rečima, soba koja se razlikuje od onih za odrasle i od "običnih" soba njihovih prijatelja. Radni sto treba staviti u kutak koji nije na prolazu, i po mogućnosti da je osvetljen prirodnim svetlošću.

Njihov ukus, a ne naš

Uzmi u obzir dečje želje i ne nameći im svoj ukus. Oni ne cene minimalizam i nije im važno da su krevet i ormar od istog materijala i u istoj boji, niti ih impresionira renome proizvođača. Baš naprotiv, šarenilo boja i uzoraka njih će veseliti više nego upotrebna vrednost nameštaja (o čemu mora razmišljati roditelj). Kreveti na sprat koje ste izabrali zbog ograničenog prostora njima će biti jako zabavni za igranje, građenje kućice uz pomoć čaršava itd. Roditelji samo moraju osigurati da se dete lako penje na gornji sprat i da je ogradom dobro zaštićeno od pada dok spava. 

Sve za odlaganje

Deca skupljaju i čuvaju mnoge stvari koje su im iz nekog, roditeljima nepoznatog, razloga zanimljive, svoje igračke i još koješta, pa je u dečjoj sobi potrebno osigurati mnogo prostora za odlaganje, odnosno takav bi nameštaj trebalo da bude prioritet. Govorimo o sanducima ispod ležaja, tabureima, lako dostupnim policama, ormarićima i maštovitim kutijama. Ne sumnjajte da će dete sve uspeti da ih popuni, samo ako ih može samostalno dosegnuti, što je kriterijum i za odabir dečjeg ormara.

Personalizacija

Kao što smo već spomenuli, deca rastu i menjaju ukuse i uzore, te će sigurno hteti da menjaju i uređenje svoje sobe. Buntovnoj tinejdžerki možda se baš i neće sviđati ružičasta boja zidova koju još uvek većina ljudi vezuje uz žensku djecu. Da sebi previše ne zakomplikujete život, ni finansijski, ni organizacijski, preporučuje se da zidove odmah obojite u neutralne boje, a dete ih potom može personalizovati po svojoj volji, na primer likovima svojih junaka, koji se tokom godina menjaju. Takvi detalji naići će na dečje odobravanje kad uređujete sobu, te će mu pomoći da se u novom prostoru oseća dobro. Štaviše, deca su u obožavanju svojih junaka neumerena, pa im nimalo neće smetati isti motiv na posteru, zavesama, roletnama i posteljini.

Sigurnost

Dečja soba, njihovo privatno carstvo, dugo će biti prostor za nesputanu igru, zbog čega jedan od roditeljskih prioriteta treba da bude sigurnost. Ne bi trebalo da deca mogu sama sasvim otvoriti prozor, rubovi nameštaja ne bi trebalo da budu oštri, sav nameštaj treba stabilno da stoji, a podloga za sedenje i igranje treba da bude postavljena. Za malu decu ne preporučuju se fioke na zaključavanje i komadi koji se mogu lako zaglaviti. Osim što moraju biti lako perivi, tepisi ne smeju biti klizavi na površini poda.

Svetlo

Bez sunčeve svetlosti život nije moguć, a ništa manje nije važna rasveta u zatvorenom prostoru. Od nežnog mlečnog svetla za bebu, do zavesom ili venecijanerom usmerene spoljne svetlosti i lampe na radnom stolu školarca, svetlo je neprestano prisutno u našim životima. Osigurajte da u svojoj sobi deca ne mogu doći do vrele sijalice i da su im prekidači lako dostupni (na njihovoj visini). U dečjoj sobi je neizostavno noćno svjetlo, jer mnogoj deci (a i nekim roditeljima) nije ugodno u potpunoj tami. Štaviše, ovakvo svetlo se preporučuje i u kupatilu, jer ga svi članovi porodice koriste i noću. U ovo praznično vreme, a i inače, svetlosni efekti odlično mogu stvoriti čarobnu atmosferu, recimo kad na zid projektujete zvezdice.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica