Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Profesor psihologije otkriva: Tajna sreće krije se u odgovoru na jedno pitanje - postavite ga sebi večeras

Dopustite prazničnom duhu da probudi najlepše emocije i prisetite se svega što imate u životu, bilo to ljudi, situacije ili materijalne stvari. Jedno "hvala" učiniće mnogo za vaš život.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Važnost zahvalnosti prepoznata je još u antičkom dobu kad se na nju gledalo kao na vrlinu, kaže prof. psihologije Iva Maksimović iz kompanije Ramiro.

"Da su antički ljudi bili u pravu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom potvrđuje i neuronauka. Rezultati neuronaučnih istraživanja potvrdili su da, kad želimo da se osećamo dobro, najvažnije pitanje koje sebi treba da postavimo je: "Na čemu danas mogu biti zahvalna?", kaže psiholog.

Kaže da postavljajući sebi pitanje "Na čemu danas mogu da budem zahvalan/na?" podstičemo mozak da počne da traga za pozitivnim iskustvima.

"Već pokretanje ove pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćemo se osećati dobro bez obzira na rezultat pretrage. Dodatno, ako se pretraga završi osećajem zahvalnosti, u našem mozgu se luči još jedan hormon koji nam podiže raspoloženje i nivo energije. Lučenje ta dva hormona imaće niz dobrobiti na našu psihu, a tako i na naše zdravlje", kaže prof. Maksimović.

Objašnjava da će se, kad smo srećni, dobro raspoloženi i s dovoljno energije, javiti i osećaj samopouzdanja te ćemo se lakše nositi sa životnim izazovima. Takođe, manji broj situacija doživljavaćemo stresnim, a to će se pozitivno odraziti na imuni sistem.

Povezane vesti

"Ako sebi ovo čarobno pitanje postavite pre spavanja, automatski ćete smanjiti dozu briga, koje su jedan od glavnih krivaca zašto ne možemo da zaspimo. Dobićete dozu hormona sreće koji će olakšati uspavljivanje", objašnjava Maksimović.

Zahvalnost opisuje kao pozitivno osećanje koji spontano doživimo prema drugim ljudima koji nam pomognu doći do, za nas, dobrih rešenja, u situacijama u kojima se osećamo nemoćni da sami uspešno rešimo problem.

"U novije vreme zahvalnost je postala fokus istraživanja i u psihologiji gde se proučavaju njeni psihološki efekti kako na nas same, tako i na odnose koje ostvarujemo sa drugim ljudima. Međutim, zahvalnost ne osećamo samo prema drugim ljudima, nego i prema životnim okolnostima, odnosno, u zavisnosti od verovanja, prema Bogu, svemiru ili slučajnosti koje su se odvile u našu korist", kaže psiholog. Dodaje da je za razliku od, na primer, straha, koji spada u osnovne emocije, zahvalnost složena emocija, a to znači da je mešavina dve ili više osnovnih emocija (npr. sreće i olakšanja).

Povezane vesti

Takođe, značajno je pod uticajem našeg razmišljanja, čemu možemo posvedočiti upravo u razdoblju božićnih i novogodišnjih praznika, kad je namerno izazovemo razmišljajući o svim divnim ljudima koji su deo naših života, i prisećajući se svih lepih stvari koje smo doživeli tokom godine.

U tom razdoblju svi barem jednom pomislimo kako bi bilo divno kad bismo taj osećaj zahvalnost mogli zadržati tokom cele godine, a ključ je u našim rukama.

"Osećaj zahvalnosti pozitivno će se odraziti ne samo na nas, nego i na naše odnose sa drugim ljudima. Kad drugom čoveku ukažete na to da ste primetili njegovu dobru nameru jednim jednostavnim hvala, zapravo i sebe i njega ispunite hormonom sreće, i tako brže gradite međusobno poverenje, koje će i buduće susrete učiniti pozitivnim", ističe Maksimović.

Takođe dodaje da iskazivanjem zahvalnosti drugom čoveku i vi počinjete još više uživati u vašem odnosu, i tako oko njega stvarate čarobni krug koji vas štiti od konflikata i nerazumevanja, zaključuje psiholog.

Dnevnik zahvalnosti

Pre spavanja zapišite sve na čemu ste zahvalni tog dana jer ćete se tako dvostruko ispuniti zahvalnošću (mišlju i pisanom reči), a dobro će vam doći u onim danima kad će vam se činiti da nemate na čemu biti zahvalni.


Foto: Shutterstock

"Imam i mogu" lekovitije je od "nemam i ne mogu"

U današnjem svetu pažnju često usmeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području "nemam i ne mogu". Stoga je važno više puta dnevno udahnuti i na trenutak se prisetiti svega šta imamo, te preći u područje "imam i mogu", ističe Maksimović.

Popravlja i najlošiji dan

Prisetite se da sam proces razmišljanja o tome na čemu ste zahvalni podstiče lučenje hormona sreće, čak i kad upravo doživljavate jedan od onih dana koje što pre želite da zaboravite.

Svaki dan je prilika

Jednom kad ste osvestili i iskusili sve dobrobiti zahvalnosti, neka svaki novi dan bude i nova prilika da sebe, a i druge preplavite zahvalnošću. 

Važno je zahvaliti se...

Glasno, jasno i jednostavno izrecite drugom čoveku na čemu ste mu zahvalni i zbog čega, savetuje Maksimović.

Povezane vesti

Hvala se pokazuje celim telom

Zahvalnost izrecite celim svojim telom i glasom kako bi reč hvala zaista ispunila srećom i vas i drugog čoveka.

Primećujte ljude koji vas okružuju

Primetite druge ljude koji vam prilaze sa pozitivnom namerom, bilo da su to vaši bližnji koji su pohvalili vaš današnji izgled, ili stranac koji vam se osmehnuo i pridržao vrata na izlasku iz prostorije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica