Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci upozoravaju roditelje: Oprezno sa malim okruglim baterijama

Stručnjaci upozoravaju roditelje da male okrugle baterije koje se koriste u satovima ili božićnoj rasveti drže podalje od dece jer mogu izazvati ozbiljne, ponekad i fatalne povrede.

  Izvor: Foto: Profimedia

Male okrugle baterije kakve se često koriste i u daljinskim upravljačima i igračkama, mogu izazvati hemijske opekotine ako dođu u dodir sa ustima ili nosom.

Ovo je upozorenje objavljeno nakon što je jedno dete umrlo nakon što je takvu bateriju slučajno progutalo. S obzirom na to da u mnoge igračke i božićne ukrase idu upravo takve baterije, tokom praznika potreban je i dodatan oprez.

"Takve baterije predstavljaju veliku opasnost za malu decu i bebe. Posledice nehotičnog gutanja baterije mogu biti strašne", rekao je doktor Kevin Stjuart, direktor The Healthcare Safety Investigation Branch (HSIB), organizacije koja se bavi zdravstvenom zaštitom.

Iako istraga o smrti deteta koje je progutalo bateriju još uvek traje, istražitelji kažu da su videli dovoljno da izdaju ovakvo upozorenje.

Povezane vesti

Baterije postaju izuzetno opasne kad dođu u dodir sa sluznicom unutar usta, grla ili nosa. Vlažna površina pokreće hemijsku reakciju koja može da opeče tkivo.

Ako bateriju slučajno proguta, ona može izazvati opekotine unuttašnjih organa i to samo u nekoliko sati te probleme s disanjem i gutanjem.

Nastavak teksta pročitajte na portalu Espreso.rs.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica