Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili još jedan razlog zbog kog žene teže ostaju u drugom stanju

Istraživači sa Univerziteta Boston u Americi su napravili su studiju kojom su obuhvatili gotovo 5.000 žena koje su pokušavale da zatrudne.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Žene koje su izložene stresu na radnom mestu teže ostaju trudne, tvrde naučnici.

Naime, istraživači sa Univerziteta Boston u Americi su napravili su studiju kojom su obuhvatili gotovo 5.000 žena koje su pokušavale da zatrudne.

Uporedili su izloženost stresu sa šansom za začećem i otkrili da se ta šansa umanjuje za 25 posto u stresnim situacijama.

"Ženama koje pokušavaju da dobiju dete trebalo bi pojasniti važnost postizanja zdrave ravnoteže između posla i porodičnog života te im pomoći da to realizuju", rekla je epidemiolog doktor Amelia Vesvlink, koja je i autorka ove studije.

U njenom istraživanju pod nazivom "Presto" učestovalo je 4.769 žena od 21 do 45 godina te 1.272 muškarca starijih od 21 godine".

Pratili su se parovi  12 meseci ili do začeća, a proučavali su i podatke muškaraca te i kod njih povezivali stres sa neplodnošću.  Međutim, nisu pronašli toliko negativan uticaj kao što stres ostavlja na žene koje pokušavaju da zatrudne, prenosi Daily Mail.

Nivo stresa američkih i kanadskih državljana merili su pomoću instrumenta koji nazivaju - skala percepcije stresa (PSS).

Istražili su kako ispitanici doživljavaju svoj život te uzeli u obzir i njihovu rasu, etničku pripadnost, dohodak, način ishrane, navike spavanja i učestalost seksualnih odnosa. Otkrili su da i žene mlađe od 35 godina imaju problema sa začećem ukoliko su pod stresom.

Ranija istraživanja pokazala su kako povišen nivo hormona stresa (kortizola) u telu žena može da spreči ovulaciju. Žene koje rade vrlo stresne poslove pod većim su rizikom od nemogućnosti začeća.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica